b>Değişiklik Anayasaya Aykırı
Sarıyer Maden Mahallesi'ni "villa çöplüğü'ne çeviren Boğaz manzaralı Uyum Villaları'na 20 yıldır çözüm üretilemedi. Başbakan Erdoğan, İmar Yasası'nda yapılacak değişiklikler ile villaların tamamlanacağı yönünde mesajlar verdi. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yetkilileri ise villaların inşaatının yeniden başlatılabilmesi için yalnızca İmar Yasası'nda değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağını ifade ederek "Boğaziçi Yasası'nın da değiştirilmesi gerekiyor. Ancak özel mülkiyet için yapılacak yasa değişikliği anayasaya aykırıdır" dediler.
Sarıyer Uyum Villaları
Dalan döneminde izin verilen, ancak 1987 yılında Boğaziçi Yasası'na uymadığı için inşaatı durdurulan Uyum Villaları, yaklaşık 20 yıldır çözüm bekliyor.
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında İstanbul'da çok sayıda gecekondu yıkılırken Sarıyer Maden Mahallesi'nde Bedrettin Dalan döneminde izin verilen ancak 1987 yılında Bogaziçi yasasında yer alan Boğaz ön görünümüyle ilgili maddelere uymaması nedeniyle inşaatı durdurulan Boğaz manzaralı Uyum Villaları, bölgeyi "villa çöplüğüne" çevirdi. Yaklaşık 20 yıldır "villa çöplüğüne" çözüm üretilemezken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İmar Yasası'nda yapılacak değişiklikler ile villaların tamamlanacağı yönünde mesajlar verdi.
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yetkilileri ise villaların inşaatının yeniden başlatılabilmesi için yalnızca İmar Yasası'nda değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağını ifade ederek "Boğaziçi Yasası'nın da değiştirilmesi gerekiyor. Ancak özel mülkiyet için yapılacak yasa değişikliği anayasaya aykırıdır" dediler.
Sarıyer Maden Mahallesi'nde bulunan ve Boğaziçi Yasası'na aykırı olarak inşa edilen Boğaz manzaralı Uyum Villaları için çeşitli dönemlerde verilen yıkım kararlarının uygulanamaması nedeniyle bölgedeki sorun yaklaşık 20 yıldır kanayan bir yara halini aldı. Başbakan Erdoğan'ın İmar Yasası'nda yapmayı planladıkları bir değişiklikle villalara yeniden izin verileceği yönündeki mesajlara karşın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde 1417 villa için yıkım emri vermiş olması çelişki yaratıyor.
'Çirkinlikten kurtulacağız'
1995 yılında verdiği yıkım emrine karşın 18 Nisan 2003'te yapılan Genişletilmiş Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda Erdoğan, Uyum Villaları konusunda şunları söylemişti:
"Boğaz'ın meşhur Uyum Villaları vardır. Ben inanıyorum yapı değişikliği için, her villa sahibi 200-300 bin dolar para verir. Yeter ki şu anda gayri yasal olmaktan yasal hale gelsin. Şimdi kimse oturmuyor orada, harabe. Ama bu yol açılmış olsa, bu düzenleme yapılmış olsa hem o harabe bir güzellik kazanacak Boğaz'ın güzelliğine o da farklı bir güzellik katacak ve bu çirkinliklerden kurtulmuş olacağız. Bunları çözmek durumundayız. Siyaset bir çözümdür, çözümsüzlük değildir. Biz bunun için geldik. Millet bizi bunun için getirdi, bunları çözün diye getirdi. Öyleyse birbirimize yardımcı olacağız."
'Anayasa'ya aykırı'
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Sami Yılmaztürk, "Erdoğan'ın bu çelişkisini Süleyman Demirel'in 'Dün dündür, bugün bugündür' anlayışı ile özetlemek mümkün" dedi. Yılmaztürk, Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemde rantından pay alamadığı doğru-yanlış her şeye karşı çıktığını belirterek özetle şunları söyledi:
"Erdoğan bugün merkezi yönetim olarak rantı yerel yönetimlere bırakmak istemiyor. Hatta Haydarpaşa gibi projelerle İstanbul'un rantını merkezi yönetim olarak kullanmak istiyor. Ancak Uyum Villaları gibi kaçak yapıların inşaatını sürdürmek kolay değildir. Çünkü özel mülkiyet için yasa değişikliği yapılması anayasaya aykırıdır ve yasa değişikliği yapılsa bile yüksek mahkemece inşaatlar yeniden durdurulur."
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Rıza Nurhan da, villaların inşaatının yeniden başlamasının Boğaziçi Yasası'nda değişiklik yapmakla mümkün olduğunu ifade ederek "Ancak Boğaziçi Yasası değiştirilirse bütün Boğaziçi etkilenir. Bir alanı kurtarmak için yapılan bu değişiklik Boğaziçi'nin yok olmasına neden olabilir. Boğaz'ın şantiye haline dönmesi istenecek bir şey değildir" diye konuştu.
|