Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Birleşmiş Milletler'in Raporu Medyaya Sızdı: "Kıyametten Farkı Yok!"

1000 bilim adamının hazırladığı rapora göre, küresel ısınma nedeniyle yüz milyonlarca kişi açlık ve susuzluktan ölecek. Seller evleri yutacak. Bitki türlerinin yarısı yok olacak.

Miliyet Gazetesi
Birleşmiş Milletler'in Raporu Medyaya Sızdı: "Kıyametten Farkı Yok!"

M bünyesinde oluşturulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan taslak rapora göre, küresel ısınma nedeniyle 20 yıl içinde yüz milyonlarca kişi susuz kalacak. Çok sayıda ülkeden 1000'in üzerinde bilim adamı tarafından hazırlanan raporda, halen dünyanın birçok bölgesinde bazı türlerin doğal yaşam alanlarının yok olması, okyanuslardaki asit seviyesinin artması, sulak alanların giderek azalması ve alerjiye yol açan polenlerin artması gibi sorunların küresel ısınmadan kaynaklandığı belirtiliyor ve "Bugünkü sorunlar gelecekte karşılaşacaklarımızın yanında hiç kalır" ifadesi kullanılıyor.
600 milyon kişi aç kalacak
Associated Press haber ajansının ele geçirdiği taslak raporda küresel ısınmanın olası sonuçlarından bazıları şu şekilde sıralanıyor:

Halen su ihtiyacını karşılayabilen yüz milyonlarca Afrikalı ve Latin Amerikalı 20 yıl içinde susuz kalacak. 2050'ye kadar Asya'da 1 milyar kişi su sıkıntısı çekecek. 2080'e kadar 200-600 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kalacak.
Isınmaya bağlı yetersiz beslenme, sıtma ve ishal gibi hastalıklar yüzünden fakir ülkelerdeki ölüm oranları 2030'a kadar önemli ölçüde artacak.
2080'e kadar yılda 100 milyon kişi yükselen suların yol açtığı seller yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalacak.

Buzullar eriyor
Birleşmiş Milletler'in 'felaket' raporuna göre, 2050'ye kadarAvrupa'daki küçük buzullar yok olacak, büyükleri de önemli ölçüde küçülecek. 2100'de Avrupa'daki bitki türlerinin yarısının nesli tükenmiş olacak. Doğal yaşam alanları yok olan kutup ayılarının nesli tükenecek.

Küresel ısınmaya yerel tedbirler
Önlem paketinde su yatırımlarını erkene çekmek, suyun doğru kullanılması için bilgi seferberliği başlatmak ve enerji tasarrufu sağlayan cihaz üretimi var

TÜBİTAK Uzay Bilimleri Enstitüsü'nde yapılan 15. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nda küresel ısınma da masaya yatırıldı.
Toplantıda Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda 'sorumlu kuruluşlar' olarak ilan edildi. Toplantıda verilen bilgilere göre, küresel ısınmayla ilgili olarak alınacak bazı önlemler şöyle:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni su yatırımları için belirlediği 2023 yılı hedefini 10 yıl öne çekti.
Kapalı sulama sistemlerine geçmenin yanında denize akan suyun tüneller vasıtasıyla ihtiyaç duyulan yerlere iletilmesi için projeler hazırlanıyor.
Hazırlanacak yasalarla enerji tasarruflu cihazların üretimi ve ısı yalıtımı sağlanacak.

Yer altı sularının uygunsuz ve aşırı kullanımının zararları halka anlatılacak. Bu amaçla 20 bin köyde 2 bin 500 ziraat mühendisi ile veteriner hekim görevlendirildi.

Önce Konya kuruyacak
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, küresel ısınmanın yol açtığı kuraklığın Türkiye'de ilk önce Konya ve çevresini etkileyeceğini söyledi. Tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alanın kuruduğu, yer altı su seviyesinin son 20 yılda 20 metreden fazla düştüğü havzada 30 bin kaçak kuyu bulunuyor.
Havzadaki su seviyesinin giderek düşmesinden dolayı yer altında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığını söyleyen Akyürek, " Konya'dan başlayacağı belirtiliyor. Suyu akılcı kullanmazsak kuraklık başlayacak" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/birlesmis-milletlerin-raporu-medyaya-sizdi-kiyametten-farki-yok_52527.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!