zmir'de geçen yıl Torbalı Mustafa Çoban İlköğretim Okulu ve Dikili 14 Eylül İlköğretim Okulu, yıkılma tehlikesiyle boşaltıldı. İki okul binası da henüz bir yıllıktı ama, sadece bir eğitim-öğretim yılına ev sahipliği yaptı. Açılan soruşturmada, yüzde 40'ın üzerinde kırım oranıyla ihale edilen bu binalarda yetersiz malzeme kullanıldığı ve teknik ekibin hatalı yapılanmaya neden olduğu belirlendi.
İl Genel Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Abdullah Öktem, okul ihalelerinde yüksek kırım yapılmasını eleştirdi, "Firmalar yüzde 40'ın üzerinde tenzilat oranı veriyor. Bu da malzemeden çalmadan tutun da, teknik aksaklığa kadar her tür soruna davetiye çıkarıyor" diye yakındı.
Yüzde 95 kıran var
İhalelerde inanılmaz oranlarda tenzilat içeren tekliflerle karşı karşıya kalındığını belirten Öktem, 2 Mayıs'ta yapılan Salihler İlköğretim Okulu'nun ihalesinde kırım oranının yüzde 95'i bulduğunu söyledi. Taş Canmer İnşaat Firması'nın yüzde 94.6 ihale tenzilat oranı bildirdiğine değinen Öktem, şöyle devam etti: "Firma bu teklifiyle
keşif bedeli 330 milyar lira olan okul inşasını 18 milyar liraya yapabileceğini iddia ediyor. Bu mantık dışı.
İhale bu firmada kaldı. Ancak daha sonra gereklerini yerine getirmediği için iptal edildi. Teminat için verdiği 10 milyar lirası da yandı. Ayrıca kamu ihalelerine de artık katılamayacak. İnşaatı yapsaydı, çocukları diri diri mezara gömmekle eşdeğer iş yapmış olacaktı".
Uyarılarının sonuçsuz kalmasından yakınan Öktem, "Denetime giden müteahhitler, inşaatları müteahhit firmanın aracıyla geziyor. Denetleme sistemi değişmeli, Tasarruf adına, hiçbir can riske atılamaz" dedi.
|