b>Yerli Silikon Vadisi projesi özel yasalar çıkarılmadan organize sanayi bölgesi kapsamına sokulduğu için kurulamıyor.
Yalova Belediyesi’nce yürütülen “Bilişim Şehri Projesi” kapsamında kurulma çalışmaları devam eden Bilgisayar Yazılım Organize Sanayi Bölgesi’nin (BYOSB), mevcut sanayi bölgeleri kapsamında ele alınması kurumsal yapının oluşturulmasını yavaşlatıyor.
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yaptığı açıklamada geçen yıl uygulamaya koydukları ve biri yönetimde bilgisayar kullanımı, diğeri de yazılım üretimi olmak üzere iki ayaktan oluşan projenin, uygulanmasında önemli mesafeler alınmasına karşın, bazı sorunların da söz konusu olduğunu söyledi.
Projenin uygulamaya konulmasının ardından, AB tarafından yürütülen “e-Avrupa Projesi” kapsamında ortaya konulan “e-Türkiye”nin pilot ili olduklarını kaydeden Koçal, projenin belediye uygulamasında son noktaya gelindiğini, sırada kentteki tüm kamu kurumlarını tek çatı altında toplama ve bilgisayar okur-yazarlığı oranının en az yüzde 80 düzeyine çıkarılması çalışmalarının olduğunu kaydetti.
Koçal, projenin diğer unsuru olan bilgisayar yazılımı konusunda 3 farklı girişimde bulunduklarını, bunlardan Teknoloji Geliştirme Bölgesi konusunda Bahçeşehir Üniversitesi ile görüşmelerin sürdürüldüğünü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilen Bilgisayar Yazılım Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarında da önemli mesafe kat edildiğini bildirdi.
ÖZEL DÜZENLEME GEREKLİLİĞİ
Bu girişimlerin tümünün, Türkiye‘de yazılım konusunda özel düzenlemeler olmadığı için mevcut sanayi bölgelerinin kurulmasını düzenleyen yasal mevzuat çerçevesinde yürütüldüğünü anlatan Koçal, bu durumun bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.
Koçal, BYSOB kurulması konusunda şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanacak Sağlık Güvenlik Bandı’na ilişkin raporu beklediğini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu raporun ardından Bakanlık, sanayi bölgesi için bir genel müdür atayacak ve kurulma aşamasında önemli bir aşamaya gelinmiş olunacak. Biz bu konuda son derece hızlı çalışıyoruz. Normalde bu tip projeler, bu aşamaya 5-6 yılda gelebiliyorlar. Ancak, yine de bu konuda yasal düzenleme eksikliği söz konusu. Biz şu anda mecburen mevcut yasalar çerçevesinde hareket ediyoruz. Oysa yazılım konusunda söz sahibi bütün ülkeler, bu işi özel yasalarla çözmüşler, Biz de böyle bir düzenleme yapılmasını arzuluyoruz. Bu bölgede faaliyet gösterecek şirketlere projemizi anlatıyoruz. Ancak, en büyük sorunumuz, kurumsal altyapının oluşturulamamasıdır.”
|