b>Ağa Han Ödülü sahibi Turgut Cansever için TYB'nin düzenlediği "Yaşayan Yazarlara Saygı" programında, "bilge mimar" bütün yönleriyle ele alındı.
Kendileri sessizdirler, öyle ekranlara filan çıkmazlar, ahkâm kesmezler ama öyle büyük başarılara imza atarlar ki, insanlık tarihi varolduğu sürece eserleriyle anılırlar.
İşte Doç. Dr. Turgut Cansever de böylesine değerli isimlerden biri. Ülkemizin Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi (hem de üç defa) tek ismi olan"bilge mimar", sadece yaptığı evler, gerçekleştirdiği uluslararası projelerle değil, mimari, estetik, kültür ve medeniyet temelli fikirleri ile de yarım asırdır gündemde.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), 82 yaşındaki bu ünlü mimarımızı "Yaşayan Yazarlara Saygı" günleri kapsamında geniş kapsamlı bir sempozyumla yeniden "hatırlattı". Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu'nda düzenlenen"Turgut Cansever'le 80 Yıl" konulu sempozyumda, onu çok iyi tanıyan isimler gün boyu başarılarını ve çağımız medeniyetine katkılarını anlattılar.
Tanıyanlar anlattı
Birinci oturumda söz alan Beşir Ayvazoğlu "Turgut Cansever'in Hayatı", Mustafa Armağan "Turgut Cansever'in Yazılı ve Basılı Eserleri", Savmi Ersek ise "Mimarlık, Bölge ve Nizam Çalışmaları" hakkında bilgiler verdi. Prof.Dr. Nezih Erdem, Dr. Yusuf Kaplan ve Hilmi Yavuz'un müzakereci olarak katıldığı bölümde ise "Kendi Dilinden Sanat ve Mimarlık Felsefesi Turgut Cansever" ele alınıdı. "Turgut Cansever'in Sunduğu Fikirler 21. Mimarlık ve Şehirciliği İçin Yeni Bir Çıkış Oluşturabilir mi?" konusu ise müzakereciler Prof.Dr. Korkut Tuna, Dr. Kürşat Bumin ve Aykut Köksal tarafından tartışıldı.
Turgut Cansever'in, günümüz Türkiye'si kadar, dünyanın kültür ve medeniyet haritasında da çok önemli ve öncelikli bir yeri olduğunu vurgulayan konuşmacılar, değerleri çağlar boyu sürecek isimlere daha fazla ilgi göstermemiz gerçeğini bir kere daha hatırlattılar.
TYB'nin, bu kapsamdaki etkinliklerinin süreceği de belirtildi.
Uluslararası başarı
1921'de Antalya'da doğan Turgut Cansever; 1946'da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. 1949'da İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktorasını tamamladı. 1957'de İstanbul Belediyesi'nin planlama çalışmalarını yürüttü. 1960'ta doçent oldu. 1959-60'ta kuruluşunda bulunduğu Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı'nı, 1961'de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü'nü yürüttü. 1980'li yıllara kadar birçok resmi görevde başarılı çalışmalar yapan Cansever, 1983'te Mekke Üniversitesi'nde eğitim programını hazırlayan kurumun danışmanı olarak çalıştı ve aynı yıl Ağa Han Mimarlık Ödülü için jüri üyesi seçildi. Turgut Cansever, çeşitli alanlardaki tasarım ve uygulamalarında modern mimarlığın meselelerine tarihî, çevre ve kültürel değerlere ağırlık vererek yaklaştı. Ankara'daki Türk Tarih Kurumu Binası, Bodrum'daki Ertegün Evi (1980) ve Demir Turizm Kompleksi (1992) ile üç defa Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görülmesinin yanısıra çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldı. Yazarın İz Yayıncılık'tan çıkan "Kubbeyi Yere Koymamak", "İslâm'da Şehir ve Mimari", "İstanbul'u Anlamak" vb gibi eserleri de çalışmalarını tamamlayıcı niteliktedir.
|