b>Türkiye'de, yılda yaklaşık 50 milyon metreküp beton üretilirken 30 milyon ton çimento tüketildiği bildirildi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Yücel, betonun çimento, su, kimyasal veya mineral katkı maddelerinin karışımından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan bir yapı malzemesi olduğunu, standartlara uygunluğun sağlanmasında görev bilinci ve meslek sorumluluğunun büyük önemi bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de yılda yaklaşık 30 milyon ton çimento tüketildiğini ifade eden Yücel, şunları belirtti:
"Buna karşın 50 milyon metreküp beton üretilmektedir. Bunun parasal karşılığı da 200 trilyon lirayı geçmektedir. Beton sektörünün ekonomide ihmal edilmeyecek bir yeri vardır. Betonu akıllı ve ekonomik biçimde üretmek ve kullanmak gerekir. Gerek kişisel veya şirket çıkarı, gerekse ulusal çıkar açısından bu önem taşımaktadır."
Yücel, Türkiye'nin büyük bölümünün deprem kuşağında yer aldığını ve sıkça karşılaşılan afetlerde büyük can ve mal kayıplarının yaşandığını belirterek, yapı güvenliği ile bağlantılı olarak betonun kalitesinin vazgeçilmez bir unsur olarak ön plana çıktığını ifade etti.
Üretilen beton sınıfları ve kalite düzeyinin sektörden sektöre değiştiğini anlatan Yücel, uygun kıvama, yeterli dayanıma, zaman içinde dayanıklılığa sahip ve ekonomik betondan vazgeçmenin mümkün görünmediğini, teknik ve ekonomik yeterlilik açısından bu unsurların özel önem taşıdığını vurguladı. Yücel, suyun fazlasının betona en zararlı unsur olduğuna dikkati çekerek, "Betonun bünyesinde çimento ile reaksiyona girmeyen fazla suyun bıraktığı boşluklar yalnız dayanımı düşürmekle kalmıyor. Bu boşluklardan içeri giren klor ve sülfat gibi zararlı unsurlar, beton ve donatıya zarar veriyor ve ömrünü kısaltıyor" dedi.
|