Erdemir'den Yeni Yatırım Hamlesi
AKİB'in Demir ve Çelik İhracatı Arttı
Deprem Kuşağındaki Türkiye'ye Kötü Demir
Kalitesiz Demir Tehlike Saçıyor
Demirde Gümrük Vergisi Düşürülüyor
"Demir Fiyatları Bir Ay İçinde...
İnşaat Demirinde Gümrük Vergisi...
Çelik Sektörü İthalatta Vergi...
9 Haziran'a Kadar Fiyatlar...
Demir Cevheri Fiyatları, Çin...
İnşaatta Demir Sıkıntısı Başladı
Erdemir Karını 5'e Katladı
Erdemir, S&P ile Yollarını Ayırdı
Erdemir, 2016 Bilançosunu Açıkladı
Erdemir'de Ali Pandır Dönemi Sona Erdi
Erdemir Başvurdu, Damping...
Erdemir Grubu, Alman Linde...
Erdemir'e 75 Milyon Euroluk...
Erdemir İki Davayı Kazandı
Erdemir Kâr Rekoru Kırdı
ERDEMİR Grubu'ndan Çelik Satışında Artış
Beş Petkim İki Erdemir Daha İstediler
İşadamları, devletin özelleştirmeyle çekildiği petrokimya ve demirçelik sektörüne geri dönmesini istedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, özel sektörün maliyeti nedeniyle yapamadığı dev yatırımları devletin yapması çağrısında bulundu.
Eskişehir’de hafta sonu yapılan ASO Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Özdebir, Türkiye’de petrokimya ve nitelikli çelik açığı olduğuna dikkat çekti. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, özelleştirme sonrasında Petkim’in yüksek kar getirisi nedeniyle sadece akaryakıta odaklandığını anlatan Özdebir, imalat sanayinin ihtiyacı olan ürünlerin tedarikinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Özbedir, devletten ne istediklerini şöyle anlattı:
Kimse yatırım yapmadı “Devlet rafineri ve petrokimya ile demir çelik alanında üretici; gıda alanında ise düzenleyici bir rol üstlenmeli. Sanayiye girdi sağlayan petrokimya tesislerini, rafinerileri özelleştirdik, onlar da petrokimya ürünlerini terk etti, akaryakıt tesislerine dönüştü. Çünkü özel sektörün amacı daha karlı olmasıdır, onu yaptı. Demir çelikte de aynısı oldu. ‘Özel sektör yapsın, yabancı yapsın’ denildi, kimse bu yatırımları yapmadı. Şimdi hepsini dışarıdan ithal ediyoruz. Bizim en az 5 tane rafineriye, petrokimya tesisine, en az 2 demir çelik fabrikasına ihtiyacımız var. Bunların her biri 5-6 milyar dolarlık yatırım. Özel sektör bu yatırımları yapamıyor. Türkiye otomobil ve beyaz eşya ihracatçısı olmakla övünüyor. Ancak bu üretim ithal girdilerle yapılabiliyor. Devlet bu yatırımları yapmalı ya da özel sektörü finansla desteklemeli. Biz dünyayla rekabet edeceksek bu girdileri manüple edilmeyecek şekilde güçlendirmemiz lazım.” Devlet özelleştirmeyle Doğu’dan silindi Özdebir, Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunan kamuya ait fabrika ve tesislerin zarar etmesi nedeniyle özelleştirilmesinin de yanlış olduğunu savundu. Özdebir, “Devletin bu bölgelerde özelleştirme yapmasını doğru bulmuyorum. Belki zarar ediyorlardı, maliyetleri yüksekti. Ama o bölgelerde devletin görünür yüzlerinden biriydi. Bu özelleştirmelerle devlet oradan silindi. Şimdi devletin oralarda yeniden olması açısından Cazibe Merkezleri yoluyla fabrika kurması çok önemli” dedi. Devlet Doğu'da fabrika kursun, zarar etsin Hazine eski Müsteşarı, Ekonomist Mağfi Eğilmez de şöyle konuştu: "Devlet Doğu ve Güneydoğu'da fabrikalar kursun. Sümerbank, et, süt, peynir fabrikaları kursun, zarar etsin. Bunun faturasını da tüm ülke olarak ödeyelim. Ama devlet asıl şunu yapsın, teşviklerin yüzde 85'ini endüstri 4.0 devrimi için versin. Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması, kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolar seviyelerinden 20-30 bin dolara çıkarmamız için buluş yapmamız lazım. Yeni bir hikaye yazmamız değil; yeni bir şey, yeni bir sıçrama yapmamız lazım. Bunun için de eğitim seviyemizi yükseltmeliyiz." |