l Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Taslağı ile belediyelere, 8 vergi, 8 harç ve 3 katılma payından para aktarılacak. Sadece bu yıl 2.1 katrilyon liranın toplanacağı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yarısı artık belediyelere gidecek.
Belediyeler ve il özel idareleri, yeni gelir kaynaklarına kavuşuyor. 2006 yılı başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden Konaklama Vergisi’ne, şans oyunlarından Elektrik ve Doğalgaz Tüketim Vergisi’ne kadar birçok kaynaktan yerel yönetimlere trilyonlar, katrilyonlar akacak.Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda hazırlanan ve ilgili kuruluşların görüşüne sunulan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Taslağı, yeni yasama dönemini bekliyor. Taslağın, bu yıl içinde yasalaşarak 1 Ocak 2006’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Belediyeler ve il özel idarelerinin gelirlerini yeniden düzenleyentaslak ile merkezi idareden mahalli idarelere aktarılan payların miktarında en az yüzde 20’lik bir artış öngörülüyor. Taslağın gerekçesinde vergi ve harçlarda öngörülen muafiyet ve istisnaların daraltılması, oran ve miktarların yeniden belirlenmesi gibi etkenlerle, mahalli idarelerin öz gelirlerinde de ciddi bir yükselme olacağı vurgulanıyor.
MTV VE MÜZELERDEN DE PAY AKTARILACAK
Gerekçede, mahalli idarelerin gayrisafi milli hasıla ve milli bütçe içindeki paylarının sırasıyla Almanya’da yüzde 10 ve 16.7, Danimarka’da yüzde 19 ve yüzde 31.3, Arnavutluk’da yüzde 7 ve yüzde 25.4, Fransa’da yüzde 9.2 ve yüzde 19 olduğu, bu oranın Türkiye’de iseyüzde 2.4 ve yüzde 12.3 seviyesinde seyrettiğine dikkat çekiliyor. Taslak çerçevesinde yapılması öngörülen düzenlemelerden bazıları şöyle:
Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelere yüzde 6, il özel idarelerine yüzde1.12 oranında pay verilecek. Büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden büyükşehir belediyesi yüzde 5 oranında pay alacak.
Motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 50’si mahalli idare payı olarakayrılacak ve İller Bankası’na aktarılacak.
TBMM’ye bağlı Milli Saraylar Genel Müdürlüğü ile yetkili idarelerin kendilerine ait müzeler ve ören yerleri hariç, gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilen her türlü müze giriş ücretinin yüzde 10’u, ören yeri giriş ücretinin de yüzde 50’si yetkili idare payı olarak ayrılacak.
Orman ürünlerinin orman işletmelerince satışından elde edilecek bedelin yüzde 10’u da il özel idaresine ödenecek.
Taslakta yer alan vergi ve harçlara ilişkin maktu miktarlar, iller ve belediyelerden birinci gruba girenler için yüzde 100, ikinci gruba girenler için yüzde 85, üçüncü gruba girenler için yüzde 70, dördüncü gruba girenler için yüzde 55, beşinci gruba girenler için yüzde 40 oranında uygulanacak.
|