b>Antik çağın hidroterapi merkezi olan Bergama'daki Allianoi, yakında sular altında kalacak. Kent, 250 trilyona kurtarılabiliyor. Fakat DSİ bölge müdürü "Bu para toprağa gömülmez" diyor.
Türkiye, Zeugma'dan sonra ikinci antik kentini de baraj sularına kaptırıyor. İnşası 2005'de bitecek Yortanlı Barajı, Bergama'daki Allianoi'yi tehdit ediyor. Bir zamanlar Ege'nin sağlık merkezi olan antik net, uzun süredir kazılıyordu. Fakat Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş'ın bilimsel başkanlığında sürdürülen bu kurtarma kazıları, son iki yıldır ödeneğin geç gelmesi nedeniyle sekteye uğramıştı. Gerçi ödenek gelse bile antik kentin kurtulma ümidi yok artık. Çünkü DSİ İzmir Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız "Yeterince bekledik. 2005 Eylül'de Yortanlı Barajı su tutacak" açıklamasını yapıyor.
NASİPSE, 100 YIL SONRA...
Sarıyıldız, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Barajın ömrü 100 yıl. İstenirse, 100 yıl sonra yeni nesil tekrar Allianoi'yi çıkarır. Sivil toplum örgütlerinin antik kenti kurtarmak için önerdiği set projesi ise 250 trilyona mal oluyor. Üniversite mezunları asgari ücretle iş beklerken bu kadar para toprağa gömülmez." Ahmet Yaraş ise, "Her yıl Bergama'ya gelen 500 bin turistin ilgisini çeken kentte anıtsal caddeler, sokak ve çeşmeler gibi yüzlerce taşınmaz kalıntı saptandı. Turizm mi yoksa sulanacak tarımsal ürünler mi daha büyük kazanç getirir? Türkiye karar versin artık!" diyor. "Allianoi'yi görmek için 100 yıl bekleyemem" diyorsanız, işte tarif: Antik kent Bergama'nın kuzeydoğusunda, Paşa Ilıcası mevkiinde bulunuyor.
Hidroterapi merkeziydi
Helenistik Çağ sonrasında (İÖ.2.yy) Bergama'nın 18 kilometre kuzeydoğusunda kurulan ve MS. 2. yüzyılda gelişme gösteren Allianoi, sağlık tanrısı Asklepois'in yurdu olarak biliniyor. Topraklarından sıcak ve kükürtlü su çıkan şifa merkezi, bu özelliğiyle Pergamon Krallığı'nın sayfiye yeri olarak yıllarca hidroterapi (suyla tedavi) merkezi olarak hizmet vermişti.
|