Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Batıdan Kopmadan Yeni Pazarlara Odaklanma Zamanı"

Batı ülkelerindeki gelişmelerden kopmadan yeni pazarlara odaklanmak gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, uluslararası pazarda daha iyi tanıtım ve sektöre katma değer yaratma hedefinin önemine vurgu yaptı.

yapi.com.tr
"Batıdan Kopmadan Yeni Pazarlara Odaklanma Zamanı"

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, 13 Ocak Salı günü düzenlenen III. İnşaat ve Konut Konferansı’nda yaptığı konuşmasında inşaat sektörünü bekleyen fırsatlar ile birlikte sektörün sorunlarına değindi.

2015 yılının 2014’ten daha iyi bir yıl olacağını vurgulayarak sözlerine başlayan Rahvalı, 2015’te gelişmiş ülkelerde, Uzak Doğu’da kalkınma hızının Hindistan’da yüzde 6,6, Çin’de yüzde 7,5,  ülkemizde ise yüzde 4’ün üzerinde seyredeceğini söyledi. "Şimdiye kadar Körfez ülkelerinde kendimizi tanıttık ve 2 milyar dolarlık yabancıya satış gerçekleştirdik" diyen Rahvalı, "Ancak artık yeni pazarlara açılmamız lazım. Doğu Asya ve Çin yüzde 7,5’lik büyüme payı ile önümüzdeki dönemde en hızlı büyümeyi gösterecek pazarlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu pazarlar bizim henüz dokunmadığımız, ancak bundan sonra odaklanmamız gereken pazarlar. Hem inşaat hem turizm sektörü için fırsatlar sunuyor” şeklinde konuştu.

Rahvalı konuşmasına şöyle devam etti:

“Sektörümüzü etkileyecek kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet gibi iki ana konumuz var. Gerek sektörümüzün gerekse diğer endüstrilerin fokuslanacağı bölgeler kendiliğinden ortaya çıkıyor. İki yıl öncesini hatırlarsak Körfez Bölgesi’ni de dikkate alan bir pazarlama stratejimiz yokken mütekabiliyet yasası ile ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirdik.  Ağaoğlu olarak 2 yılda 2 milyon dolarlık yabancıya gayrimenkul satışı ile ülkemize döviz girdisi sağladık”.

“Siz bir adım attığınız zaman pazar da size birkaç adım atar”

"Siz bir adım attığınız zaman pazar da size birkaç adım atar" diyen Rahvalı, sözlerine "Üç sene önce yurtdışındaki bir fuarda yüzde 5 indirim yaparak 5 daire sattığımız bir müşterimize, 3 sene sonra başka bir projemizde 2 kulenin tamamını sattık. Yeni pazarlardaki fuarları bu gibi işbirliklerini sağlayacak fırsatları takip etmeliyiz. Diğer taraftan Türkiye genç nüfusa sahip, her sene 700 bin çift evleniyor ve konut ihtiyacı doğuyor. Dünya metropolleri ile yarışacak potansiyele sahip İstanbul’da da uluslararası gayrimenkul fuarlarına ev sahipliği yaparak ülkemizi, İstanbul’u bütün dünyaya tanıtmalı, Londra’da 50 bin poundluk konut alan yabancı yatırımcıyı İstanbul’a davet etmeliyiz” diye devam etti.

Batı ülkelerindeki gelişmelerden kopmadan yeni pazarlara odaklanmak gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, uluslararası pazarda daha iyi tanıtım ve sektöre katma değer yaratma hedefinin önemine vurgu yaptı.

“Kamusal fayda tanımında mutabık kalınması lazım”

Sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok ağır olduğunu belirten Rahvalı, “Ekonominin lokomotifi olan sektörümüzde vergi yükleri çok ağır ve ne yazık ki teşvik görmüyor. İnşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok gider üreticiyi olumsuz etkiliyor” yorumunu yaptı ve ortak bir 'kamusal fayda' tanımı yapılması gerekliliğine işaret etti:

“Ülkemizde kamusal fayda tanımında mutabık kalınması lazım. Şu anda altyapı çalışmalarını tamamladığımız İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IFM) projesinden örnek verecek olursak; burası bir gayrimenkul projesi olmanın çok ötesinde. IFM, ülkemiz için stratejik önemi olan, dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri olacak ve ülkemize değer katacak bir proje. Dolayısıyla kamusal faydası iyi tanımlanmalı. Sektörümüzün bu gibi projelerde vergisel avantajlara ihtiyacı var".

Katma değer vergisi konusuna da değinen Rahvalı, Fransa’da yüzde 5,5, İtalya’da yüzde 4, Belçika’da yüzde 5 olan katma değer vergisinin ülkemizde yüzde 18 olduğuna dikkat çekti. Rahvalı tüm konut tiplerinde katma değer vergisinin yüzde 8 olması konusunda ilgili bakanlığa öneride bulunduklarını belirtti.

2015’te BES fonlarının finansal piyasalarda öneminin artacağını söyleyen Rahvalı sözlerine şöyle son verdi:

“Bireysel Emeklilik sisteminde biriken fonlar artış gösteriyor. Şimdiye kadar Ağaoğlu olarak 3 kez sukuk ihracı yaptık ve alanların hepsi de BES fonu oldu. Önümüzdeki dönemde Bireysel Emeklilik fonlarının Türkiye’nin finansal yapılanmasına çok önemli katkı sağlayacağını şimdiden görebiliyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/batidan-kopmadan-yeni-pazarlara-odaklanma-zamani_127778.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!