Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başkent Kongre Merkezi

Artık Ankara Büyükşehir Belediyesi ile devletin güçlü bir ittifaka yönelmesi vakti gelmiştir. Yaşamsal bir ihtiyaçtır bu. Çok değerli işler gerçekleştirmekte olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, göreve geldiği günlerde, başkentin kültürel dokusunu şehircilik ve mimari haysiyet açısından ihya etmek niyetini açıklamıştı. Bu uğurda ve

Cumhuriyet ANKARA
Başkent Kongre Merkezi

Ankaramız, yarım yüzyıldan uzun süre, Cumhuriyetin gözbebeğiydi, çağdaş aydınlanmanın ilham pınarı... sonra yavaş yavaş gözden düştü, âdeta üvey evlat oldu. Sevgili İstanbul, doğanın ve tarihin en güzel eserlerinden, küremizin birkaç canevinden biri... Her hizmete ve her yeni güzelliğe lâyık.

12 hafta önce açılan İstanbul Kongre Merkezi, elbette hepimizi mutlu ediyor. Türkiye’nin uluslararası önemini arttıracak, turistik câzibesini güçlendirecek olan bir güzel mekân. 12 katlı bir devasa merkez (yedi katı yeraltında, beş katı yerüstünde), 120 bin metrekare... Rekor hızla inşa edildi. Umarım, rekor hızla İstanbul’u dünyanın en güçlü beş megalopolisinden biri yapar.

İstanbul Kongre Merkezi’nin yaratılmasına önayak olan muazzam uluslararası etkinlik, 1996’daki Habitat II idi. Şimdi Habitat 2016’da yapacağı çok daha büyük toplantısına hazırlanıyor. Nerede yer alacağı henüz belli değil. Devletimiz, Dışişleri Bakanlığımızın gayretleriyle yeni Habitat’ı yirmi yıl aradan sonra yeniden İstanbul’a çekmeye çalışmak üzere harekete geçmeli. 2016’da, sadece Kongre Merkezi’yle değil, o zamana kadar gerçekleşecek olan üstün altyapısıyla, mükemmel yeni otelleriyle, düzeleceğini umduğumuz ulaşım sistemi ve trafik düzeniyle, Habitat için ideal bir dünya kenti olacaktır.

Habitat gelse de, gelmese de, İstanbul’un kaderi Paris, Londra, New York, Roma, Viyana, Tokyo ile birlikte bir görkemli yeryüzü metropolisi olmaktır. Kongreler ve uluslararası toplantılar bakımından Viyana, Barselona, Roma, Paris ve Hong Kong gibi belli başlı kentlerle boy ölçüşecek.

Peki, Ankara? Kırsal Türkiye’nin câzibe merkezi, Anadolu kalkınması ve aydınlanması için bir örnek olarak yaratılmış olan başkentimiz? Kongre ve kültür etkinliklerinde sönük kalmaya mahkûm mu? İstanbul ile aşık atmasına imkân yok. Hele uluslararası âlem, İstanbul’u doğal güzellikler ve tarihî zenginlikler odağı olarak öyle önemsiyor ve ilginç buluyor ki orada yapılan toplantılara ve kongrelere akın ediyor.

On yıl kadar önce, Ankara’da bir üniversite bir kongre düzenleyecekti. Yurtdışındaki davetlilerden haftalarca ret cevapları geldi. Organizatörler baktılar ki pek az sayıda kabul yüzünden kongre yapılamayacak, yapılsa yurtdışından üç-beş katılım olacak. Palas pandıras kongreyi İstanbul’a aktardılar. Birkaç gün içinde iki yüze yakın kabul cevabı geldi. Ankara’ya gelmeyi reddedenler İstanbul’a geldiler koşa koşa... Çok başarılı bir kongre gerçekleşti.

Uluslararası toplantılar ve kongreler için ideal kentimiz İstanbul’dur. Bazı etkinliklere Antalya, İzmir, Bursa, hatta Ankara elverişli olabilir ama, İstanbul’a kıyasla onların şansı azdır, yok gibidir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde oteller, toplantı salonları, altyapı, yol ve trafik şartları bakımından dünyanın en uygun kenti durumuna getirilebilirse ilk üçe girebilir, hatta birinci sıraya geçebilir.

İstanbul için, bu uğurda yapılması gereken her şey hızla, azimle, azami kaynak sağlanarak yapılmalıdır.

Ankaramızı ise ulusal kongreler için dört başı mamur bir merkez hâline getirmek üzere devletin, büyükşehir belediyesinin ve öteki belediyelerin yeni bir plan hazırlayıp ilk fırsatta uygulaması ve bu amaçla büyük mali kaynaklar ayrılması şarttır. Başkentin aslî işlevlerinden biri olan “ulusal örnek ve odak” statüsünün güçlendirilmesi, öneminin ve turistik gelirinin arttırılması, şehir altyapısıyla bina ve hizmetlerinin genişletilmesi, yeni istihdam olanakları yaratılması için, bu büyük değer taşıyacaktır.

Ankara’da birçok toplantı salonu bulunmakla birlikte çok büyük kongreler için elverişli salon yoktur. Ankara Ticaret Odası’nın birkaç yıl önce inşaatı başlayan Kongre Merkezi, 2010 ortalarında tamamlanacak ve 3200 kişilik oturma kapasitesi olacak. Sevinilecek bir gelişmedir bu. Ankara’da ATO’nunki gibi iki üç büyük ve tam teçhizatlı salon daha olsa başkent, tam bir “Ulusal Kongreler Kenti” olur.

Artık Ankara Büyükşehir Belediyesi ile devletin güçlü bir ittifaka yönelmesi vakti gelmiştir. Yaşamsal bir ihtiyaçtır bu. Çok değerli işler gerçekleştirmekte olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, göreve geldiği günlerde, başkentin kültürel dokusunu şehircilik ve mimari haysiyet açısından ihya etmek niyetini açıklamıştı. Bu uğurda ve Ankara’yı “Ulusal Kongreler Kenti” yapmak amacıyla yeni büyük bir ittifak kurulmasını diliyorum.

http://www.yapi.com.tr/haberler/baskent-kongre-merkezi_74724.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!