Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakanlık 'Konut Piyasasını Takip Sistemi' Kuruyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut piyasasını takip sistemi kuruyor. İnşaat ve yapı kullanma izni alan yapılar tespit edilecek. Veriler tapudaki konut bilgileri ile karşılaştırılıp satılmayan konutlar tespit edilecek. ‘Konutta balon var mı’ sorusunun cevabı da bulunacak.

yapi.com.tr
Bakanlık 'Konut Piyasasını Takip Sistemi' Kuruyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut pazarında sağlıklı veri sağlanması için bir çalışma başlattı. İkinci 100 günlük eylem planına giren çalışmanın adı ‘Konut Piyasası Takip Sistemi.’ Bu sistemle konut pazarına ilişkin gerçek rakamlar ortaya çıkacak. Sektörün yol haritası için en temel gereksinim olan doğru envanter de bu çalışmayla oluşacak. Hangi ilçede kaç proje yapıldı, kaçı satıldı, kaçı boş bekliyor belli olacak. Böylece arzın talebin önüne geçtiği bölgeler tespit edilecek, kamu o bölgelerde yatırımcıyı yönlendirecek. Dönem dönem ortaya çıkan ‘Konutta balon var mı’ sorusu da bu çalışmayla yanıt bulacak.

1. el net değil
Konutta yapı ruhsatı ve satış konusunda en kapsamlı bilgi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılıyor. Her ay konut satışları detaylı bir şekilde açıklıyor. Ancak bu rakamlar tapusu teslim edilen mülkleri gösteriyor. Söz gelimi 3 yıl önce satılan bir evin tapusu yeni verilirse bu yeni satış olarak sisteme giriyor. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre bu nedenle açıklanan ‘1. el satış rakamları’ pazarın gerçekleriyle örtüşmüyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; şimdi TÜİK’in yanı sıra farklı birimler de bu çalışmaya dahil edilerek, pazarın gerçek durumu gün yüzüne çıkarılacak.

İhtiyaca göre üretim
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Toplanacak ve analiz edilecek olan bu veri sayesinde Türkiye’nin gayrimenkul üretimi ve satış faaliyetine ilişkin makro ölçekte izleme, değerlendirme ve planlama imkânına kavuşulacak. Elde edilen sonuçlar TÜİK vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşılması sonucunda gayrimenkul sektörü paydaşları üretim kararlarını, bireysel yatırımcı da yatırım kararlarını daha doğru verecek” dedi. Gayrimenkul sektörünün ve şehirlerin sağlıklı büyümesi için en temel gereksinimin doğru veri olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, şunları söyledi: “Bakanlığımıza bağlı birimler çalışarak doğru verileri ortaya koyacak. Şehirlerin neye ihtiyacı var, neye yok göreceğiz. Belli bölgelerde yatırımın yoğunlaşması, ihtiyaç fazlası ya da hatalı üretim yapılması milli servete zarar. Bu çalışmayı yaparken bir yandan inşaat yapan firmaların mali ve teknik yeterliliğine göre sınıflandırılması çalışmasında da sona yaklaşıyoruz. Bundan sonra nerede ne ihtiyaç varsa o yapılacak, kim yapabilecek seviyedeyse işi da o üstlenecek.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanlik-konut-piyasasini-takip-sistemi-kuruyor_169620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!