Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan Çağlayan Mobilya Sektörünün 2023 Hedefini Revize Etti: 10 Milyar Dolar

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, mobilya sektörünün en az 5 milyar doların üzerinde ihracat kapasitesine sahip olduğunu, bu çerçevede 2023 yılı hedefini biraz daha artırılması gereken bir hedef olarak gördüğünü söyledi.

yapi.com.tr / AA
Bakan Çağlayan Mobilya Sektörünün 2023 Hedefini Revize Etti: 10 Milyar Dolar

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 7. İstanbul Mobilya Fuarı'nın Ritz Carlton Oteli'nde düzenlenen gala resepsiyonunda, mobilya sektörünün önemli bir sektör olduğunu, fuara yaklaşık 100 bin ziyaretçinin katılmasının Türkiye açısından gurur verici olduğunu kaydetti. Daha geniş bir fuar alanıyla katılımcı ve ziyaretçi sayısının artırılabileceğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin mobilya sektörünün böyle bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın 16'ncı Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olması, dünya ihracatında 22'nci sırada yer alması ve sektörün toplam dış ticaret hacmi ve sektörün üretim hacmiyle gelmiş olduğu mesafenin önemli olduğunu söyledi.

Mobilya sektöründe ihracatın diğer sektörlere göre daha zor olduğunu, buna karşın 2002 ile 2010 arasındaki 8 yılda ihracatta yaklaşık 5 kat artış olduğuna işaret eden Çağlayan, mobilya sektörünün geldiği noktanın olumlu olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. Çağlayan, ''Sektörün en az 5 milyar doların üzerinde ihracat kapasitesine sahip olduğunu biliyorum. Bu çerçevede 2023 yılında konulan hedefi biraz daha artırılması gereken hedef olarak görüyorum. Üreten, üretime girdi sağlayan yan sanayi, ihraç edenler ve alıcılar buradayken Türkiye'nin 2023 yılında 6 milyar dolar hedef koymasını doğru bulmuyorum. Gelin 2023 ihracat hedefinizi 10 milyar dolar koyalım'' dedi.
    
Türkiye'nin hedeflerinin iddialı ve son derece büyük olduğunu, bu hedefleri koyarken 8 yılda çok önemli mesafe katettiklerini belirten Çağlayan, siyasi ve ekonomik istikrar sağlandığını, 8 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin bunu neredeyse dörde katlayarak 132 milyar dolara çıkardığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin, son 6 yılda, özel sektör desteklenirse dünyayla rekabet etme imkanı sağlanırsa neler yapacağını gösterdiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin ihracat odaklı büyümesini dolayısıyla ihracat odaklı yatırım, üretim ve istihdama ayrılmış bir politikayı esas aldıklarını kaydetti. Çağlayan, bundan dolayı cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının vaatlerini ve hedeflerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. ''Nüfusu 74 milyon, yaş ortalaması 28 olan bir Türkiye'nin cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat yapan ve dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi içinde olan bir ülke olmalıdır'' diyen Çağlayan, ''Olur mu, bal gibi olur. Bütün planlarımızı, hedeflerimizi, stratejilerimizi bunun üzerine kuruyoruz'' dedi.
    
''Türk malı taklit edilir hale geldi''
    
Çağlayan, bakanlık yaptığı 20 aylık sürede 86 dış seyahat gerçekleştirdiğini belirterek, hükümet olarak da sektörü desteklediklerini göstermek için buraya geldiğini, bunun da görevleri olduğunu söyledi. Türkiye'nin bugün dünyanın serbest piyasa ekonomisi uygulayan en önemli ülkelerinden olduğunu, 1923 ile 2002 yılları arasında gelen toplam yabancı sermaye 14.5 milyar dolar iken 2003 yılından itibaren yapılan reformlar, uygulanan ekonomik politikalarla son 7 yılda yabancı yatırım miktarının 89.5 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
    
''80 yılda gelen toplam yabancı yatırımın 7 katına yakını son 7 yılda gelmiştir. Bu, Türkiye'nin istikrarına gelmiştir. Bugün Türkiye bir günde şirket kurulan, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 56 ülkenin bulunduğu bir coğrafyaya sahiptir. Bu 56 ülke dünya milli gelirinin üçte birini oluşturuyor. Bu bölgede bulunan nüfus 1,5 milyar civarındadır. Yani dünya nüfusunun dörtte biri. Türkiye 19 milyon insanı 14 yaşın altında nüfusa sahip bir yapıya sahip. Onun için Türkiye önemli bir pazardır. O nedenle yaptığımız yatırımlar, reformlar ve özel sektörü daha fazla destekleyecek mekanizmalarla Türkiye çok önemli fırsatlar sağlayacak. 46 havalimanımız var. Telekomünikasyon ve ulaşımda her türlü imkana sahibiz. Dünyanın 7. büyük turizm destinasyonuna sahip ülke. Geçen yıl gelen turist sayısı 30 milyon. Bu özelliklerini bilenlerin Asya'nın en batısında Avrupa'nın en doğusunda olan Türkiye'yi kendisine partner seçmesi önemli. Mobilya sektörüne tamamen güvenmenizi istiyorum. Bugün Türk malı dünyanın birçok ülkesince taklit edilir hale gelmiştir. Türkiye'nin dünyadaki imajını sizler artırıyorsunuz. Büyük balık küçük balığı değil hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Mobilya sektörünün yaptığı başarılı çalışmalara daha fazla ar-ge, inovasyon ve teknoloji katarak daha büyük başarılarını hep birlikte izleyeceğiz. Türkiye'ye inanın, güvenin. Türkiye'ye inanan ve güvenenler bugüne kadar hep kazandı. Türk firmalarıyla alışveriş yapmaya devam edin.''
    
MOSDER Başkanı Davutoğlu: 2023 hedefini yakalamaya çalışacağız
    
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu da Türkiye ile birlikte mobilya sektörünün de hızla büyüyüp geliştiğini ve sektörün dünyadaki hacminin 300 milyar doları geçtiğini söyledi. Sektörün geçen yıl itibariyle 8 milyar iç pazar, 1.4 milyar dolar ihracat olmak üzere toplam 9.4 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, bu yıl iç pazarda yüzde 11, dış pazarda yüzde 20'lik büyüme elde ederek 10.5 milyar dolarlık bir sektör haline gelmeyi hedeflediklerini ifade etti. Davulcuoğlu, bakanın ve devletin kendilerine gösterdiği 2023 hedefini yakalamaya çalışacaklarını kaydetti.
    
Dünyanın en büyük 3'üncü fuarı olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Davulcuoğlu, 11 holde 316 katılımcının yer aldığını fuar alanının daha da büyümesi halinde banyo ve mutfak mobilyacılarını da yanlarına alarak sektörün en büyük fuarını düzenleyeceklerini belirtti. MOSDER olarak Türk mobilya markalarını tasarım, kalite ve uygun fiyatlandırma politikasıyla dünya ligine çıkarma projesi başlattıklarını da ifade eden Davulcuoğlu, Türk mobilya sektörünün üstünlüklerini tüm dünyaya anlatmak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Ramazan Davulcuoğlu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a plaket sundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-caglayan-mobilya-sektorunun-2023-hedefini-revize-etti-10-milyar-dolar_85535.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!