Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen INSPIRE 2012 Avrupa Birliği’nin Coğrafi Bilgi Altyapısı (Infrastructure for Spatial Information in Europe) Konferansı'nda yaptığı konuşmada, bilgi sistemlerini geliştiren ülkelerin, bugün bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak gelişmişliğin zirvesine oturduklarını söyledi.
Bakan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin yasanın çıktığını anımsatarak, “81 valiliğimize, 81 belediyemize yazı gönderdik. Bize riskli binaları, riskli bölgeleri bildirecekler. Bu doğrultuda hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse, razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız” dedi.
Türkiye olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanım alanında hızlı bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son 10 yılda genişbant erişimi ve mobil iletişimin yaygınlaşmasıyla sektörel büyümede gurur verici seviyeye ulaştığını kaydetti.
Bakanlığın, yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturma hedefi doğrultusunda bilişimin sunduğu bütün imkanları kullanmaya devam ettiğine işaret eden Bakan Bayraktar, yeni çıkan kanun kapsamında, riskli alanların belirlenmesi ve dönüşüm alanlarının planlanmasında bilgi teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanıldığını ve kullanılacağını belirtti. Bakan Bayraktar, “Bu doğrultuda 81 valiliğimize ve 81 belediyemize yazı yazarak bir birliktelik oluşturma doğrultusunda riskli alanların ve riskli yapıların belirlenmesi noktasında çalışmamızı başlattık. Bu noktada, bu coğrafi bilgi sistemleri ve INSPIRE’ın çok ciddi katkısı olacağı muhakkaktır” dedi.
Bakanlığın bir taraftan ulusal coğrafi bilgi sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair çalışmaları yürütürken diğer taraftan yerel yönetimlerin planlama, harita, altyapı ve üst yapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin standartlarının belirlenmesi ve yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik ve ulusal coğrafi bilgi portalını işletme görevini de yerine getirdiğini anlatan Bakan Bayraktar, ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısının kurulması ile çalışabilir coğrafi veri standartları belirlenerek; e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasının sağlanacağını ve vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliğinin arttırılacağını dile getirdi.
Bakan Bayraktar, “Bu sayede veri paylaşımı sağlanarak mükerrer veri üretiminin önlenmesi neticesinde kaynak israfının önüne geçilecek, doğru ve güncel coğrafi bilgiye erişim sağlanması ile karar destek süreçleri iyileşecek ve kamuda etkin yönetime hizmet edilecek, veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri iyileşecektir” dedi.
Bakan Bayraktar, bakanlık bünyesindeki coğrafi bilgi sistemlerini, ülke genelinde çok daha ileri düzeyde yaygınlaştırmayı, hedeflediklerini söyledi.
“Ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdik”
Bakanlığın, kent bilgi sistemi standartlarının belirlenmesi için yürüttüğü çalışmalar neticesinde, kent bilgi sistemlerine ilişkin veri standartları, iletişim protokolleri ve sistem mimarisini tanımladığını anlatan Bakan Bayraktar, vatandaşların parsel bilgilerini, imar planları bilgilerini evinden, bilgisayarından rahatlıkla görebilecekleri bir ortam sağlanacağını ifade etti.
Bakan Bayraktar, “Proje, kentsel verilerin standart bir şekilde paylaşılmasını sağlayacaktır. Güncel ve nitelikli verinin elde edilmesiyle, yerel yönetimlerin iş süreçleri iyileşecek, gelir takibi kolaylaşacak ve karar destek mekanizmaları hızlanacaktır” diye konuştu.
|