Riva’yı Kimyasal Öldürüyor
Eğirdir Gölü S.O.S Veriyor
Önce Kirlet Sonra Müşteriye İkram Et
Bafa Gölü için El Ele Verdiler
"Kurtarılan" Gölde Binlerce Balık Öldü!
Bafa için Daha Ne Bekleniyor?
Bafa'da Korkunç Gelişme!
Ve Bafa'da Korkulan Oldu!
Bafa'daki Kirliliği Sonunda Gördüler
Muğla'nın Milas ile Aydın'ın Söke ilçeleri sınırlarında bulunan Bafa Gölü'ndeki kirlilik, yetkililer tarafından yerinde incelendi.
Milas İlçe Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, Eczacılar Odası adına Eczacı Çağdaş Savaş, Milas Toplum Sağlığı Merkezi'nden Uzman Dr. Okan Okumuş, Çevre Sağlığı Teknisyeni Nizamettin İpteş, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Veli Han ve Dr. Mustafa Tireli, Bafa Gölü'nde meydana gelen kirliliği yerinde inceledi. DHA'nın haberine göre, bölgede bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici ile mahalle muhtarları ve vatandaşlarla sorun ve çözümü üzerine görüşmeler yapıldı.
Hastalık tehlikesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte Bafa Gölü'nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici, "5 yıldır bu bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksik Nodularia spumigena çoğalmaya başladıktan sonra hem yaz hem kış aylarında düzenli olarak analizler yapmaktayız. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduğunda, gölün normal florasında bulunan algler ani çoğalma yapıyor ve kıyılarda yoğun olarak birikiyor. Gölün üzeri halı gibi kaplı. İlk olarak burada mekanik bir temizleme yapılmalı. Dünyada bu gibi durumlarda neler yapılabildiği konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Bu kötü görüntünün oluşmasını bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savaşın yapılması lazım. Burada çeşitli hastalıklar çıkabilir. Gölyaka kıyılarında solucan benzeri organizmaların öldüğünü de tespit ettik. Doğaya insanın saygısı olması, değer vermesi gerekiyor. Sorunu ortadan kaldıracak çözüm olmasa da, bir an önce temiz su tahsisinin yapılması gerekiyor. İnsan sağlığını etkileyecek sorunlar meydana gelmeden tüm ilgili kurumlar, bilim insanları, STK'lar bir araya gelmeli ve Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'yı tekrar eski haline gelmesi için acil çözümleri hayata geçirmelidir" dedi. Menderes'ten su takviyesi Sorunun yaz aylarında görüldüğünü, kalıcı çözüm üretilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyleyen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sorunun araştırıldığını, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Menderes Nehri'nden su takviyesine başlandığını belirtti. Kaymakam Gürel, şuan için göl kıyısında oluşan kötü görüntü ve kötü kokuya sebep olan alglerin vatandaşlar ve belediye ekipleri tarafından elbirliği ile toplanarak başka bir yerde imhası için çalışmaya başlanması ile gölün eski görünümüne dönüşünün hızlandırılacağını kaydetti. |