Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması beklenen B20 Türkiye Konferansı'nda 60 ülkeden binin üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisi yer alacak. Konferansta, G20 finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı oturumlara yer verilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da iş dünyası liderlerine hitap edeceği konferansta IMF Başkanı Christine Lagarde, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, iş dünyası ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunacak.
Toplantı ile aynı zamanda, B20 Türkiye'nin Aralık 2014'ten beri devam ettirdiği çalışmalarının sonuçları dünyaya duyurulacak.
Bu süreçte, ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam, yolsuzlukla mücadele, KOBİ'ler ve girişimcilik görevlileri, küresel iş dünyasından 800 üyesi ile 19 öneri ortaya koydu. G20 liderlerine sunulmak üzere hazırlanan bu öneriler, söz konusu konulardaki temel sorunlarına çözümler içeriyor.
Küresel iş dünyasında öncelikli 6 sorun ve çözüm önerileri
Türkiye dönem başkanlığında çalışma kapsamını genişleten B20'de bu sene küresel iş dünyasının tespit ettiği öncelikli 6 sorun alanı şöyle belirlendi: "Küresel ticaret pastasının eskisi gibi büyümemesi, ticarette ve yatırımlarda korumacılığın artması, altyapı yatırımlarının projelendirme ve finansman süreçlerinde ciddi öngörülebilirlik sorunlarının bulunması, finansal regülasyonlarda reform sürecinin tamamlanmaması ve uygulamada belirsizliklerin bulunması, KOBİ'lerin finansmanında ve küresel ekonomiye entegrasyonunda yaşanan ciddi sıkıntılar ile kadın ve gençleri iş hayatında başarıya götürecek beceri gelişiminin sağlanamaması."
Bu ve benzeri sorunların çözümü için geliştirilen 19 önerinin bazıları ise şöyle: "Ticaretin önü açılmalı. DTÖ nezdinde ilerleyen Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması onaylanmalı ve uygulanmaya başlanmalı. Altyapı ve yatırım stratejileri açıklanmalı, özel sektörün hem projelendirme hem finansman yatırımları yapabilmesi için büyüme planlarıyla uyumlu yatırım planları açıklanmalı. Kadın ve gençler için beceri gelişimine önem verilmeli, özellikle de teknik, idari ve girişimcilik becerilerine odaklanan geniş çaplı beceri gelişimi programları geliştirilmeli ve finanse edilmeli, KOBİ'lerin finansmana erişimi desteklenmeli, KOBİ'lerin küresel oyuncu olabilmesi için hem kredi alırken risklerini azaltacak, hem de alternatif finansman imkanlarına kavuşturacak mekanizmalar geliştirilmeli."
|