img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\haberler\60446-1.JPG" hspace=5 vspace=5>
Aydın Bölge Krouma Kurulu, 21 Mart tarihinde gerçekleştirilen bölge kurulu toplantısında Pamukkale/Hierapolis ile ilgili alınan kararları açıkladı. Pamukkale'deki iş makinesi ile arkeolojik ve doğal sit alanında kurul kararına aykırı olarak yapılan kazı ve "fay temizliği ve saz köklerinin temizlenmesi" konusunun görüşüldüğü Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Aydın'da yapılan toplantısına, Mimarlar Odası'nı temsilen Gözlemci Üyeler de katıldı.
Toplantıda, epeydir yerel ve ulusal gündemde yer alan Pamukkale/Hierapolis'te kurul kararlarına aykırı olarak izinsiz arkeolojik kazı yapıldığı, doğal ve kültürel yapıya zarar verildiği, arkeolojik kazı malzemesinin kamyonlarla sit alanı dışına çıkarıldığı gerekçeleriyle, izinsiz ve kurul kararlarına aykırı iş yapanlar hakkında yasal işlem yapılması ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına ve konunun gereği için ilgili makamlara başvurulmasına karar verildi.
Bu durum, Mimarlar Odası Denizli Şubesi'nin başvurusunun haklılığını, yapılan aykırı kazı işlemi için Valilik tarafından olayın sonrasında düzenletilmiş raporların bilimsel ve hukuksal değerinin ve geçerliliğinin olmadığını gösterdi. Böylece odanın iddia ettiği gibi, kurul kararlarına aykırı kazı yapıldığı, arkeolojik buluntular çıktığı ve bunların dikkatsizce sit alanı dışına atıldığı, doğal ve kültürel yapıya zarar verildiği doğrulandı.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu:
İzinsiz müdahale ve kullanma yasağı: Madde 9
Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşaî ve fizikî müdahale sayılır.
Cezalar: Madde 65
a) Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis ve beşmilyar liradan onmilyar liraya ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.
b) Sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına, koruma amaçlı imar plânlarına ve koruma bölge kurullarınca belirlenen koruma alanlarında öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis ve beşmilyar liradan onmilyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.
Açıklama:
"Yukarıda kanunda da belirtildiği gibi Pamukkale/Hierapolis'te "hababam" usullerle, "karakucak" yıkım ve kazı yapılamayacağı, bu alandaki çalışmaların bilimsel metodlarla ve özenle yapılması gerektiğine, alınan kararla ve yasada dikkat çekiliyor. Kurul kararlarına ve 2863 sayılı kanuna uymadan, kendi kafasına ve anlayışına göre sit alanında iş yapanlar hakkında yasal işlemlerin başlatılması kararı da, bundan sonra orada çalışacak olanların daha titiz davranmalarına yol açacak bir karar.
"Yanlış ve usulsüz yapılan işleri doğrulatmak için bazı meslek sahiplerinden ve meslek odalarından sipariş raporlar hazırlatılmasına karşın, kurulun verdiği karar, aynı zamanda, bir ibret vesikası da olacak. Yasalardan, bilimsellikten, koruma ilkelerinden ve geleneklerinden uzak "bazı etkiler altında" hazırlanan raporları düzenleyenlerin bundan böyle bu tür konularda daha titiz, bilgili ve vicdanlarına göre davranmaları gerektiği bir kez daha hatırlatılmış oluyor.
"Bu açıdan Aydın Koruma Kurulu'nun aldığı bu tarihi kararın, korumacılık sürecinde örnek ve "içtihat" oluşturacağı da konunun uzmanlarınca belirtiliyor."
|