Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ayasofya Harika Olamadı

100 milyon kişinin oyuyla seçilen "Dünyanın yeni 7 harikası", 07.07.07 tarihinde görkemli bir törenle açıklandı. Son 21 aday arasında gösterilen Ayasofya'nın yer almadığı yeni liste bazı kesimlerce tepkiyle karşılandı.

Milliyet Gazetesi
Ayasofya Harika Olamadı

ünyanın yeni 7 harikası, önceki gece Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan görkemli bir törenle açıklandı. Çin Seddi, Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal, "dünyanın yeni 7 harikası" olarak belirlenirken, son 21 aday arasında yer alan Ayasofya listeye giremedi.

Gelirler restorasyona
İsviçreli film yapımcısı ve müze küratörü Bernard Weber'in başkanlığını yaptığı "New7Wonders" (Yeni 7 Harika) vakfı tarafından yapılan 6 yıllık projenin başında listeye 200 aday gösterilmiş, jüri bu sayıyı 77'ye, daha sonra da 21'e düşürmüştü. Ayasofya Müzesi de bu 21 aday içinde yer alıyordu. 100 milyon kişinin cep telefonu mesajlarıyla ya da internetten katıldığı oylama geçen cuma gecesi sona ermişti.

'Değersiz' liste
Lizbon'da önceki gece bir stadyumda düzenlenen 7 harikayı açıklama törenine, aralarında Ben Kingsley, Hillary Swank, Jennifer Lopez, Jose Carreras'ın da bulunduğu çok sayıda yıldız katıldı.

New7Wonders Vakfı Başkanı Weber, oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50'sinin tüm dünyadaki eserlerin restorasyonu için harcanacağını belirtti. Bu eserler arasında Afganistan'da 2000 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan dev Bamiyan Buda heykeli de var.

Ancak yeni liste, tepki çekmekte gecikmedi. Dünya üzerindeki kültürel miras sayılan bölgeleri belirleyen BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), oylamayı, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıkladı. Mısır hükümetinden yapılan açıklamada da bu oylamanın ve yeni listenin "değersiz" olduğu belirtildi. Dünyanın yedi harikası fikri, M.Ö. 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılmış, M.Ö. 4. yüzyılda da Sidonlu Antipatros tarafından oluşturulmuştu.

Eski 7 harika
Türkiye'den 2 eserin de yer aldığı "eski" 7 harika şöyleydi: Keops Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Artemis Tapınağı, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi.

Kurtarıcı İsa Heykeli (Brezilya)
38 metre uzunluğundaki heykel, Corcovado dağının tepesinden Rio de Janeiro'ya bakıyor. Yapımına 1926'da Fransa'da başlanan heykel 1000 ton ağırlığında.

Chichen Itza(Meksika)
Mayalardan kalan Chichen Itza piramidi, yılın günleri ve aylarını temsil eden basamaklar ve teraslardan oluşuyor. Güneş takvimine göre yapılmış olan piramidin basamaklarına gündönümlerinde düşen gölgelerin aşağıya doğru inen bir yılanı andırdığı söyleniyor.

Kolezyum (İtalya)
Roma'daki dev amfitiyatro, M.S. 80 yılında açıldı. Modern stadyumların dizaynına esin kaynağı olan 50 bin kişilik Kolezyum'da gladyatörler dövüştürülüyor ve bazı kaynaklara göre insanlar aslanlara yem ediliyordu.

Tac Mahal(Hindistan)
Timur hanedanının hükümdarı Şah Cihan tarafından, eşi Mümtaz Mahal'in ölümü üzerine 1632-1654 yılları arasında yaptırıldı. Agra şehrinde, Yamuna Nehri'nin kıyısında yaptırılmış anıt mezar, dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt sayılıyor.

Petra (Ürdün)
Petra Antik Kenti, M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatilere başkentlik yaptı. Antik kent, su kanalları ve kayalar üzerine oyulmuş heykelleriyle ünlü.

Çin Seddi (Çin)
6 bin 700 kilometre uzunluğun-daki set, dünya üzerindeki en uzun insan eseri yapı durumunda. Çin Seddi, M.Ö. 7-4. yüzyıllar arasında, Hunlar, Moğollar ve Türklerin istilasından korunmak için yapıldı.

Machu Pıcchu (Peru)
İnkaların 15. yüzyılda inşa ettiği şehir, merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapılardan oluşuyor. Dev taşların o bölgeye nasıl taşındığı halen gizemini koruyor. Bu arada şehrin yeni 7 harikadan biri olması Peru'da törenlerle kutlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayasofya-harika-olamadi_55088.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!