b>Elektrik üretimi gerçekleştiren 'Yakıt Hücre Kombi'lerini geliştiren Vaillant bu cihazlardan oluşan 'Avrupa Sanal Enerji Santralı'nın saha çalışmasını başlattı.
Kendi elektriğini üretebilen kombiler şimdi de sanal bir santralde birleştirildi.
ELEKTRİK enerjisi üreten ‘Yakıt Hücre Teknolojisi’ ile çalışan kombileri birbirine bağlayan ‘Avrupa Sanal Enerji Santralı’nın startını Almanya'nın Kuzey Rhine-Westfalia Eyaleti Devlet Bakanı Jörg Hennerkes verdi. Avrupa Komisyonu'nun desteklediği ‘Yakıt Hücre Teknolojisi’ ile çalışan kombiler iki yıldan uzun bir süredir Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde test ediliyordu. Vaillant Yakıt Hücre Ürünleri Proje Müdürü Joachim Berg, ‘‘Bütün evlerin kendi elektriğini üreten kombilere sahip olacağı gelecek çok yakın. ‘Yakıt Hücre Teknolojisi' ile çalışan bir kombi kullanmaya ömrüm yetecek diye düşünüyorum’’ dedi.
‘Yakıt Hücre Teknolojisi' ile geliştirilen cihazların ev tipi enerji ve ısı üretimi için kullanımında, Avrupa çapında saha testinin başlamasıyla yeni bir aşamaya gelindiğini anlatan Berg, Almanya, Hollanda, İspanya ve Portekiz'e yerleştirilen 31 yakıt hücre cihazının tek kontrol merkeziyle birbirine bağlandığını belirtti. Berg, böylece bir enerji santralı oluşturulduğunu da kaydetti.
Yakıt olarak doğalgaz kullanan cihazı anlatan Berg, ‘‘Doğalgazı hidrojen ve karbondioksite dönüştürerek atık olarak saf su üretecek. Isının yanında elektrik de üretecek. Ürettiği elektriğin fazlasını sisteme veren kombi sahibinin para kazanmasını sağlayacak’’ dedi.
AB DE DESTEKLİYOR
Projenin saha testlerine Almanya, Hollanda, Belçika, Portekiz ve İspanya'dan 11 şirket ve üniversitenin katıldığını belirten Berg, sistemin çevre dostu olduğunu söyledi. Projenin test edilmesinin Mart 2005'te tamamlanacağını anlatan Berg şöyle konuştu: ‘‘Toplam maliyeti 8.6 milyon Euro olan projeye Avrupa Komisyonu'nu da destek veriyor. Her biri 4.6 kW elektrik enerjisi ve 11 kW ısı sağlayan cihazlar 8 dairelik apartmanlara, küçük işyerleri ve kamu alanlarına monte edildi. Projeyle yakıt hücre cihazlarının yerinde ev enerji üretiminde test edilmesi amaçlanıyor. Test boyunca elde edilen elektirk enerjisinin yüzde 70'i cihazların bulunduğu binalarda kullanıldı. Yüzde 20'si ise sisteme geri gönderildi.’’
SIFIR KAYIP OLACAK
Berg projenin hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi: ‘‘Yeni projenin hayata geçmesi ile tek merkezden yönetilen yakıt hücre cihazlarının ulusal şebekeye bağlanarak, gelecekte enerji sistemine yapacağı katkı da ölçülüyor. Cihazları bilgisayar gibi düşünürsek, Sanal Enerji Santralı'nı de internet gibi algılamak lazım. Eve kurulacak cihaz, semtteki bir kamu hizmet ağına bağlanacak. Cihaz ve santraldan sürekli gönderilen sinyallerle iletişim kurulacak.’’
Berg, elektrik enerjisi üretimi sırasında elde edilen ısının yüzde 60-70'inin havaya bırakıldığına dikkat çekerek, bu ısının ziyan edildiğini söyledi. Berg, ‘‘Bizim küçültüp apartmanların bodrumuna yerleştireceğimiz cihazlarla üretilen elektrik enerjisi doğrudan binada değerlendirilecek. Kayıp sıfır olacak. Hatta bu sistemden çıkacak elektrik enerjisi fazlasının satışıyla sıradan vatandaş gelir de elde edebilecek’’ dedi.
Yakıt Hücre Teknolojisi nedir
DAHA çok uzay ve otomotiv sanayi araştırmalarında kullanılan ‘Yakıt Hücre Teknolojisi' havadaki hidrojen ve oksijeni ayrıştırarak, ortaya çıkan enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyor. Bu teknolojinin kullanıldığı kombi cihazları da kendi elektriğini kendi içinde üreterek kullanıyor. Başlangıçta kazan çok az elektrik enerjisine ihtiyaç duyuyor. Cihaz kendi elektriğini kendi üretirken aynı zamanda ısıtma enerjiside sağlıyor.
130 yıllık şirket
2001 yılından İngiliz Hepwort Grubu'yla birleşerek kombi sektöründe Avrupa'da lider olan Vailant'ın pazar payı Avrupa'da yüzde 26, dünyada yüzde 21. 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de de bulunan şirketin Türkiye'deki pazar payı yüzde 26 dolayında. Kombinin mucidi Vaillant 1874'ten bu yana ısıtma sektöründe faaliyet gösteriyor.
|