ROJE BİLGİLERİ:
Proje İsmi................. İstanbul Ticaret Odası
İş Sahibi................... İstanbul Ticaret Odası
Yeri.......................... Eminönü, İstanbul
Renovasyon Projesi.... Ova Tasarım-Yapım Ltd. Şti.
Yalçın Sağlıkova
Burak Sağlıkova
Mimari Proje Ekibi... Hanife Güner
Sedat Azkan
Arzu Tanbulut
Statik....................... İrfan Balioğlu
Mekanik................... Kevork Çilingiroğlu
Elektrik.................... Hüseyin Gülsoy
Proje Yönetimi.......... Hayati Siper
Toplam İnşaat Alanı.. 17.000 m2
Toplam Ofis Alanı...... 10.000 m2
İstanbul Ticaret Odası yeni binası, Osmanlı döneminde Fransızlar tarafından yapıldı. Gemilerde olay çıkaran suçluların konulduğu hapishane ve devamında da kaçak malların depolandığı gümrük binası olarak kullanıldı.
Denizcilik Bankası'na devredilen bina, daha sonra Emlak Bankası'na geçti.
Geçmişte de restorasyon geçirdiği için 1940'ların mimari özelliklerini taşıyan yapı, 1998 yılında İTO tarafından satın alındı.
Yapının mevcut iç strüktürünün görsel anlamda da korunarak, günümüz kullanım ihtiyaçlarına cevap verebilecek en uygun çözümlerle sonuca gidilmesi hedeflenmiştir.
Binanın yapıldığı dönemin ve günümüzün estetik değerleri, kullanıcı ihtiyaçları, bina kullanım ihtiyaçları, yapının yeni kimliği ve konumu dikkate alınarak hareket edilmiş ve renovasyon projesi hazırlanarak uygulanmıştır.
Aspen Yapı Sistemleri, kalite ve doğru çözüm anlayışıyla, projede ortaya çıkan farklılık gereksinimine MBD70 Modüler Duvar Sistemiyle cevap vererek, toplam 3100 m2 bölme duvar ve duvar giydirme uygulaması gerçekleştirmiştir.
Yapı içinde farklı fonksiyonlar ve mekân dağılımları dikkate alınarak, bölme duvar ve duvar giydirmelerin özel panel seçimleriyle oluşturulması gerekiyordu. İdari katlarda ahşap desenli vinil, yönetim katlarında ise kumaş, deri ve metal laminat kaplı paneller mimari kriterler doğrultusunda MBD70 sistemi üzerinde kullanıldı.
MBD70 Bölme Duvar Sistemi, mevcut çok amaçlı konstruksiyon yapısıyla, proje için talep edilen özel detayların oluşturulmasına imkân sağladı.
Yönetim katlarının belirli bölümlerinde farklı görüntüdeki bölme duvar sistem arayışlarının, standart uygulama ile birleşilen noktalarda sorun oluşturacağı düşünüldü. MBD70 sistemi üzerinde yapılan detay çalışmalar sonucunda, teknik sorunlar çözülmekle kalmayıp, mimari talepler de karşılanmış oldu.
MBD70 Modüler Duvar Sistemi, monoblok camlı üniteleri ve tamamı yeniden kullanılabilen konstrüksiyon profilleriyle, yapının kullanım sürecinde gündeme gelebilecek fonksiyon değişiklerine, mimari düzenleme anlamında da en hızlı şekilde cevap verebilecek durumdadır.
Yönetim katlarında, dış duvarların iç yüzeylerindeki yatay derzli lambri uygulaması tüm iç bölmeler üzerinde devam ettirilerek mekânsal bütünlük amaçlanmıştır.
Bu noktada önerilen detay çözümü ile bina içinde kullanılan tüm panel tipleri, yine sonradan yer değiştirilebilir şekilde ve mimari talepler doğrultusunda sistem üzerinde kullanılabilmiştir.
|