Efes Antik Kenti'nde "Düğün" Yaptılar!
2300 Yıllık Yol Bulundu
Antik Kent IŞİD'den Geri Alındı
Antik Kent Ortasındaki Termik...
'Gladyatörler Kenti'nde Bizans...
2 Bin 600 Yıllık Mutfak Bulundu
TOKİ'den 258 Bin Konutluk...
Deniz Çekildi, Antik İskele Ortaya Çıktı
TOKİ Sanayi Sitelerini Şehir...
İşte TOKİ'nin 2017 Hedefi
TOKİ Başkanı Turan'dan "Suriyeli"...
Antik Kenti İşte Böyle Talan Etmişler
248 Konut için 5 Bin 439 Başvuru
23 İlde 105 Arsa Satışa Çıkarıldı
10 İşçinin Ölümünde TOKİ Görevlileri...
TOKİ’nin Su Basan Otoparkını...
'TOKİ Kampanyasından 17 Bin...
2 Bin 600 Yıllık Buluntu Heyecanı
Antik Kent Kazılarında Kozmetik...
Rhodiapolis Antik Kenti'nde...
Bursa’da Üstüne AVM Yapılan...
Mersin’de Akkale Antik Kenti’nde...
Antik Kentte Jeotermal Sondajı
Magnesia Antik Kenti Göle Döndü
Az Bilinen Kültür Hazinesi...
Kayıp Kane Antik Kenti Bulundu!
Antik Kentin Üzerine AVM Talanı
Antik Kentin Caddeleri Gün...
Antik Kent Çevresinde Dev...
Antik Kente Mayın Döşediler
Antik Kentte 2 Bin Yıllık...
IŞİD'den Palmira Antik Kenti Açıklaması
Antik Kent Tedmur'un Geleceğinden...
Aspendos Antik Kenti Kalıcı...
Efes Antik Kenti'ne "UNESCO" Müjdesi
Antik Kentten TOKİ Binalarına Taşınacaklar
Tokat'ta 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu Sulusaray ilçesinde vatandaşlar, tarihle iç içe bulunmanın hem mutluluğunu hem de sorunlarını yaşıyor.
Büyük bölümü Sebastapolis Antik Kenti üzerine kurulu 3 bin 500 nüfuslu Sulusaray ilçesinde, evleri tarihi yapıların hemen yanında olanlar, aynı zamanda sit alanında bulunması nedeniyle herhangi bir tadilat yapamıyor, onarımdan geçiremiyor.
Menderes Mahallesi Muhtarı Mustafa Bağlar, yaptığı açıklamada, mahallelerinin 1. derecede sit alanı olduğunu söyledi. Evlerinin bulunduğu bölgenin sit alanının içinde kaldığına dikkati çeken Bağlar, "Mahalle sakinlerimiz evlerinde hiçbir çalışma yapamıyor. Evlerde inşaat ve tadilat türü işlem yapmak yasak. Tarihle iç içe yaşamak çok güzel ama eskiyen evlerimiz yıkılacak diye korkuyoruz." dedi. İlçe sakinlerinden Nuh Genç de tarih üzerinde yaşadıklarına işaret ederek böyle olduğu için mutluluk duyduklarını ama bunun bazı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Genç, "Tarih üzerinde yaşamak güzel. Tabii bir de bunun zorlukları var. Evlerimizin bulunduğu alan 1. derece sit alanı. Bu nedenle evlerimizde tadilat gibi işlemler yapamıyoruz. İşlem yapmak için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin almak gerekiyor. İlçemizde yaşayanların en büyük sıkıntısı bu. Tarih üzerine kurulu ender yerlerden biriyiz." ifadelerini kullandı. İlçe sakinlerinden Seyit Ömer Aydın ise ilçedeki antik kentte süren kazılarda yıllardır çalıştığını anlatarak, "İlçe olarak tarih üzerinde yaşıyoruz ama bu konuda biraz dertliyiz. Burası 1. derecede sit alanı olduğu için yapı izni verilmiyor." değerlendirmesinde bulundu. Evler TOKİ'nin yapacağı binalara taşınacak Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol da ilçedeki Sebastapolis Antik Kenti'nin Karadeniz Bölgesi'nin önemli tarihi yapılarından olduğunu söyledi. İlçenin büyük bölümünün antik kent üzerine kurulu olduğuna işaret eden Demirkol, şunları kaydetti: "Antik kentteki kazıların devam edebilmesi için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Bu da İl Özel İdaresinin kısıtlı kaynakları ile yapılmaya çalışılıyor. Köklü çözüm bulma anlamında önceki belediye başkanlarımız döneminde TOKİ'ye ayrılmış olan bir alan vardı. Burayı TOKİ'ye devrettik. Şu anda imar çalışmaları devam ediyor. İnşallah imar çalışmaları bittiğinde TOKİ bize dönüş yapacak. Sonra vatandaşlarımızla toplantı yaparak görüşeceğiz. Antik kent üzerindeki evleri TOKİ'nin yapacağı evlere taşıyacağız. Çünkü tarihin üzerindeki yapıların vatandaşlarımıza büyük külfeti var. Evler su alıyor, yıkılacak vaziyette, ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Vatandaşlarımız zor şartlarda yaşıyorlar. Çalışmamız ile inşallah bu duruma cevap vermiş olacağız." |