b>Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında, Anadolu'nun klasik çağı olarak adlandırılan Yunan-Roma dönemine ait ilk çalışma olan Pisidia ve Karia bölgelerindeki antik yerleşmelerin envanteri klasör olarak yayımlandı.
TAY Projesi'nin koordinatörü Oğuz Tanındı bu dönem kalıntılarının daha çok toprak üstünde bulunduğuna dikkat çekerek "Ekonomik çöküntü arttıkça iki yere saldırı olur. Biri insanlara; kapkaç, gasp, hırsızlık artar. Diğeri de eski uygarlıklara. Definecilerin bu dönem eski uygarlık kalıntılarına yaptıkları saldırılarla tahribat çok arttı'' dedi.
Tarihi yerleşmeler üzerindeki tahribatın belgelenmesi için 1993'ten bu yana yürütülen TAY Projesi'nin koordinatörü Oğuz Tanındı, Pisidia ve Karia bölgelerindeki envanter çalışmalarıyla ilgili olarak AA muhabirine bilgi verdi.
Tanındı, klasik çağa ilişkin envanter çalışmasını Pisidia (Afyon, Burdur, Isparta, Konya) bölgesi için arkeolog Senem Özden, Karia (Aydın, Burdur, Denizli, Muğla) bölgesi için ise arkeolog Mete Aksan 'ın yürüttüğünü dile getirdi.
Meraklısına sözlük
Yaklaşık MÖ 950 yılından, Roma İmparatoru Theodosius dönemi sonu olan MS 395 yılına kadarki zaman dilimi içinde Pisidia'da 282, Karia'da 273 olmak üzere toplam 555 yerleşme bulunduğunu anlatan Tanındı, hazırlanan klasörde kent planı, mimari buluntuları içeren 200'e yakın görsel malzeme ile Pisidia ve Karia bölgelerindeki yerleşmelerin dağılımını gösteren bir haritaya da yer verildiğini anlattı.
Proje koordinatörü Oğuz Tanındı, klasörde 70 kelimelik "Meraklısına Mini Yunan-Roma Sözlüğü'' de konulduğunu söyledi.
Karia bölgesinde Aydın'da Afrodisias , Didim , Muğla'da Halikarnassos (Bodrum), Kaunos, Knidos, Pisidia bölgesinde ise Konya'da Ikonion, Laodikeia , Burdur'da Keraitai, Sagalassos, Isparta'da Tymbriada gibi önemli yerleşmelerin bulunduğunu anlattı.
|