Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Anadolu'da Şehir Planı 5 Bin Yıl Önce Yapılmış

Avrupa ve ABD'deki şehir planlama şeklinin, Anadolu'da 5 bin yıl önce kurulan Laodikya antik şehrinde kullanıldığı ortaya çıktı. Denizli'nin Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köyleri sınırları içinde kalan Çürüksu (Lykos) Vadisi'ndeki Laodikya, İzmir'deki Efes'ten sonra Anadolu'nun en büyük antik şehri.

Zaman Gazetesi
Anadolu'da Şehir Planı 5 Bin Yıl Önce Yapılmış

SPAN lang=EN> Avrupa ve ABD'deki şehir planlama şeklinin, Anadolu'da 5 bin yıl önce kurulan Laodikya antik şehrinde kullanıldığı ortaya çıktı. Denizli'nin Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köyleri sınırları içinde kalan Çürüksu (Lykos) Vadisi'ndeki Laodikya, İzmir'deki Efes'ten sonra Anadolu'nun en büyük antik şehri.

Kentte, deprem sebebiyle terk edilişinden bin 300 yıl sonra başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılara Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) 10 öğretim üyesi, 12 arkeolog, 60 öğrenci ve işçilerle toplam 120 kişilik ekip katılıyor. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 5 bin yıl önce burada uygulanan ızgara sistemli şehir planı ve altyapısının, günümüzde ABD ve Avrupa'da kullanıldığını bildirdi. Kazıların en önemli sonuçlarından birisinin ızgara sistemine göre yapılan şehir planının ortaya çıkması olduğunu belirten Şimşek, "Şehrin içindeki adalar, 42 metre genişliğinde ve 52 metre derinliğinde bölümlerden oluşuyor. Bunlar, birbirini dik açıyla kesen cadde ve sokaklardan meydana geliyor. Antik dönemlerdeki şehirciliğin, günümüzdekilere göre daha gelişmiş olduğunu söyleyebilirim" dedi. Prof. Şimşek, Laodikya'da önce altyapının hazırlandığı, ardından ızgara sisteminde sivil, kamu ve sosyal binaların yerlerinin tespit edildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Günümüzde Avrupa'nın bazı ülkelerinde ABD'deki şehirlerde uygulanan bu sistem, tamamen Anadolu'nun Helenistik ve Roma şehirlerine dayanmaktadır."

Laodikya'nın Kültür ve Sporu Birleştiren Yapıları

Büyük tiyatro: Antik şehrin kuzeydoğusunda, Grek tiyatrosu tipinde, araziye uygun, Roma tarzında yapılmış. Scenesi tamamen yıkılmış olup cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumda. Yaklaşık 20 bin kişilik.

Küçük tiyatro: Büyük tiyatronun 300 metre kadar kuzeybatısında yer alıyor. Büyük tiyatroyla benzer özellikler gösteriyor ve yaklaşık 15 bin kişi alabilecek büyüklükte.

Stadyum ve cimnazyum (Spor okulu): Şehrin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Stadyumun ek yapılarıyla bütünlük teşkil ediyor. MS 79 yıllarında yapılan stadyumun uzunluğu 350 metre, genişliği 60 metre. Amfiteatr şeklinde ve büyük bölümü tahrip olmuş yapının, 24 oturma basamağı bulunuyor. MS. 2. yüzyıla ait cimnazyum ise Proconsul Gargilius Antioius tarafından inşa ettirilmiş, İmparator Hadrianus ve eşi Sabina'ya ithaf edildiğine dair yazıtı var.

Abidevi çeşme: Şehrin anacaddesiyle ara caddelerinin köşesinde yer alıyor. Roma dönemi yapısı. İki cepheli inşa edilmiş havuz ve nişleri bulunuyor.

Zeus tapınağı: Sütunlu caddenin doğu kesiminde, küçük tiyatroyla Nymphaeum arasında bulunuyor.

Büyük kilise: Sütunlu caddenin güneyinde, caddeye bitişik inşa edilmiş. Sadece taşıyıcı bölümlerinden bir kısmı ayakta kalmış.

http://www.yapi.com.tr/haberler/anadoluda-sehir-plani-5-bin-yil-once-yapilmis_63278.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!