Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Alman Sistemi Örnek Alınmalı’

Ülkeler yenilenebilir kaynaklara yatırımları teşvik etmek için çeşitli destekleri devreye sokmaya başladılar. Türkiye’nin hem rüzgâr enerjisi potansiyelini hem de bu alanda nasıl yatırımlar yapılabileceğini GE Energy Türkiye Ülke Müdürü Mete Maltepe ile konuştuk. Maltepe aynı zamanda GE’nin Rüzgâr Enerjisi Küresel Satış Direktörü.

Cumhuriyet Gazetesi
‘Alman Sistemi Örnek Alınmalı’

br />
Dünya genelinde teşvik var

- Peki maliyeti ne?

- Avrupa’da kombine çevrim doğalgaz santralı kilovat başına 650 Avro’ya geliyor, karada yapılan bir rüzgâr santralı ise 1450 Avro’ya mal oluyor. Yani iki katından biraz fazla. Örneğin 1 megavatlık yatırımın bedeli, yaklaşık 1.4 milyon Avro’yu aşıyor. Bu nedenle dünya genelinde, hükümetler rüzgâr türbinlerini sübvanse ediyor.

- Diğer ülkelerdeki teşvikler nedir?

- Batı Avrupa’da, Japonya’da ve ABD’de yıllardan beri rüzgâr enerjisine çeşitli teşvikler veriliyor.

Amerika’da bu teşvikler vergi indirimleri şeklinde. Avrupa’nın bazı ülkelerinde sabit fiyat teşviki var. Örneğin Almanya’da rüzgâr santralı kurma teşviki alırsanız, dağıtım şirketi de sizden elektriği belirlenen fiyattan almak durumunda. Kanunla belirlenen alım garantisi burada kilovat saat başına 9 euro cent. Ancak farklı alternatif uygulamalar da var. Örneğin İtalya’da bir normal elektrik fiyatı var bir de yeşil enerji kredi sistemi var. Yeşil enerjiye destek vermek amacıyla oluşturulan bir sistem bu.

Yenilenebilir enerji pazarının ‘parası’ konumundaki Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (REC) çevre açısından güvenilir ve somut yararları nedeniyle yaygın biçimde kabul görüyor. Elektrik şirketlerinin, üretimin bir kısmını yenilenebilir ve temiz kaynaklardan sağlaması veya kendi üretmiyorsa başka bir üreticiden bu miktarı karşılayacak kadar ‘Yeşil Elektrik Sertifikası’ satın alması gerekiyor.

Biraz karmaşık bir sistem görünse de zaman içinde yaygınlaşacak. Ben şu an için rüzgâr enerjisi üretimini en fazla teşvik eden sistemin Almanya’nın uyguladığı gibi sabit fiyat sistemi olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Avrupa’da teşvikler kilovat saat başına 8.5 euro cent ile 16 euro cent kilovat arasında değişiyor. Şu anda Bulgaristan ve Romanya’da ciddi yatırımlar söz konusu ve bu doğrultuda önemli teşvikler veriliyor.

Avrupa Birliği’nin bir hedefi var. 2020 yılında toplam enerjinin yüzde 20’si yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. Şu anda bu oran yüzde 4’lerde...

- Peki ya Türkiye’deki durum hangi aşamada?

- Türkiye’deki ilk yatırımlar, yap-işlet-devret modeline göre yapıldığı için, şirketler daha az zorluk çekiyordu. Ancak 2003’te bu modelin ortadan kalkmasıyla birlikte, şirketler yatırım maliyetlerini karşılayamamaya başladı.

Elektriğe zam yapılmaması da yatırımın cazibesini iyice ortadan kaldırdı ve yeni santral kurulmadı. 2005’te çıkan ‘Yenilenebilir Enerji Kanunu’ ile birlikte, üretilen elektriğe alım garantisi gelince, sektör hareketlenmeye başladı. Şu anda devletin alım desteği olarak verdiği taban fiyat 5.5 euro cent.

Türkiye’de rüzgâr kuvvetli olduğu için çok büyük bir teşvike gerek yok ama en azından Avrupa’nın asgari rakamı olan kilovat saat başına 8.5 euro cent’e getirilmesi gerek.

Türkiye’deki 5.5 euro cent yatırımların çekilmesi açısından çok yeterli değil.

- Teknoloji giderek gelişiyor, bunun rüzgâr santrallarının maliyetini düşürmesi açısından bir yararı olmuyor mu?

- Bu konuda sürekli çalışmalar yapılıyor. Örneğin bir rüzgâr türbininde kanatların çapları uzadıkça türbinin üretebildiği elekrik miktarı da artıyor.

Bu çap daha önce 88 metre idi, şimdi 100 metreye ulaştı, ayrıca kanatların tasarımları da değiştiriliyor, kulede kullanılan malzemeler de değişime uğruyor, örneğin ağırlık azaltılıp hafif malzeme kullanılıyor böylece maliyet azaltılıyor. Bu ve benzeri gelişmeler daima var.

Sonuçta genel olarak baktığımızda kilovat saat başına maliyetlerin de bir miktar düştüğünü görüyoruz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-sistemi-ornek-alinmali_68120.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!