Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Alman Çeşmesi Restore Ediliyor

Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in Sultan 2. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesi olan Sultanahmet Meydanı'ndaki Alman Çeşmesi, Fatih Belediyesi tarafından restore edilecek.

yapi.com.tr/AA
Alman Çeşmesi Restore Ediliyor

Sultanahmet Meydanı'nda Sultan 1. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan Alman Çeşmesi'nin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 11 Nisan 2012 tarihli kararı doğrultusunda onaylandı.

İhalesi, Fatih Belediyesi tarafından 26 Kasım 2012 tarihinde yapılan ve sözleşme bedeli 1 milyon 139 bin 875 lira olan Alman Çeşmesi'nin 2 Ocak 2013 tarihinde yer teslimi yapılarak restorasyon süreci başlatıldı.

Restorasyon yıl içinde tamamlanacak

Alman çeşmesi kapsamında yapılacak çalışmalar, özellikli imalatlar olması nedeniyle oldukça hassas bir uygulama sürecini kapsıyor.

Yabancı patojen maddelerin yüzeyden uzaklaştırılmasına yönelik işlemler silsilesi olarak kabul edilen temizlik, Alman Çeşmesi'nin konservasyon sürecinin en hassas safhalarından biri olacak.

Çeşmenin kubbesinin iç tavan kısmında eksik olan mozaikler, yerlerine raspa yapılarak çatlakların durumu incelenip, gerekli konservasyon çalışması yapılacak.

Mozaik yüzeyler kapatılarak korumaya alınacak, temizlik işleminin ardından ortaya çıkan yüzeyin konservasyonu gerçekleştirilecek.

Çeşmenin haznesinin oturduğu platformda yer alan renkli taşlardan oluşturulan yer döşemesinin eksik yerleri tamamlanacak, gerekli görülen yerlerde onarım yapılacak ve bodrum kata iniş tekrar düzenlenecek.

Metal aksamlar ve bakır alaşımlı kubbe üst örtüsünü de kapsayan restorasyona yakında başlanacak. Çalışmalarının yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Türk-Alman dostluğunun simgesi

2. Wilhelm Çeşmesi olarak da bilinen Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı'nda 1. Ahmed Türbesi'nin önünde yer alıyor.Prusya Kralı ve Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in 1898 yılında Osmanlı topraklarına yaptığı ikinci ziyaretin anısına ithaf edilen çeşmenin tasarımı, 2. Wilhelm'in bir deseni üzerine geliştirildi.

Çeşme için çalışmalara 1899 yılının yaz aylarında başlandı. Çeşmenin önce 2. Abdülhamid'in 25. cülus yıl dönümü olan 1 Eylül 1900 açılması düşünüldü ancak, yapım çalışmalarının yetişmemesi nedeniyle çeşme, İmparator 2. Wilhelm'in doğum günü olan 27 Ocak 1901'de açıldı.

Yapıldığı tarihte Türk-Alman dostluğunun simgesi olarak sunulan, dolayısıyla politik anlamı ve içeriği, işlevinin önüne geçen yapıt, günümüzde de yerli ve yabancı milyonlarca turistin İstanbul hatıralarında yer buluyor.

Çeşmenin özellikleri

Alman Çeşmesi, üstü açık, heykellerle veya plastik ögelerle bezeli Avrupa meydan çeşmelerinden farklı tasarımıyla dikkati çekiyor. Çeşmenin kagir ve metal bütün yapısal ögeleri, Almanya'da hazırlandı. Çeşmenin mermer ve değerli taşlardan oluşan malzemesi de Almanya'da işlendi ve gemiyle İstanbul'a taşınarak burada monte edildi. Alman Çeşmesi, sekizgen planlı ve yüksek bir taban üzerinde sekiz basamakla çıkılan bir platform, bir su haznesi ve sekiz kolonla taşınan bir kubbeden oluşuyor.

Döküm metalden muslukları bulunan çeşmenin en gösterişli kesimi; koyu yeşil renkli somaki kolonlar ile nakışlı kemerleri ve bakır kaplı açık yeşil renkli kubbesi.

Kolonların tunç dökümü, tabanları ve başlıkları, kabartma desenli olan çeşmenin taban parçalarında ve başlıklarda, stilize bitkisel motifli ve almaşık sıralı dört farklı desen bulunuyor.

Sütunları birbirine bağlayan kemerlerin üzerindeki pandantiflerde, birer madalyon yer alıyor. Dördünün içinde yeşil zemine 2. Abdülhamid tuğrası, diğer dördünün içinde Prusya mavisi üzerine 2. Wilhelm'in simgesi olan ''W'' harfi altında 2 sayısı mevcut.

Çeşmenin kemer yüzleri, ortası yıldızlı dairesel motif şeritlerle çevrili. Koyu yeşil renkte kolonların taşıdığı görkemli bir kubbeyle örtülü çeşmenin tunç kitabesinde Almanca olarak ''Alman Kaiser'i Wilhelm 2 1898 yılı sonbaharında Osmanlılar'ın hükümdarı haşmetlu Abdülhamid 2 nezdinde ziyaretinin şükran hatırası olarak bu çeşmeyi yaptırdı'' yazıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alman-cesmesi-restore-ediliyor_104640.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!