Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Alaşehir JES Çöplüğüne Döndü

Türkiye’nin tarım cennetlerinden, çekirdeksiz sarı üzümün ana vatanı olarak bilinen Manisa Alaşehir son yıllarda üzümden çok jeotermal kuyuları ve enerji santralleri ile adını duyurmaya başladı.

yapi.com.tr
Alaşehir JES Çöplüğüne Döndü (Fotoğraf: Evrensel)

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en verimli ve kaliteli üzümlerinin yetiştiği Alaşehir’in dört bir köşesinde yüzlerce jeotermal kuyusu ve onlarca JES işletmesi var. “Sultanlara layık lezzette üzümler” yetiştiği için sultani üzüm olarak adlandırılan üzüm bağlarının içinden geçen JES borularında, ovanın dört bir yanında açılan ve binlerce metreye inen jeotermal kuyularından çıkarılan sıcak akışkanlar JES işletmelerine taşınıyor. İşletmelerde sıcak akışkan gücü elektrik enerjisine dönüşürken bu sırada çıkan beyaz buhar ise atmosfere salınıyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; JES şirketlerinin “sadece su buharı” diye önemsizleştirdikleri bu beyaz dumanın içerisinde karbodioksit (CO2), metan gazı, bor, arsenik ve hidrojen sülfür gibi son derece zehirli ve tehlikeli olarak nitelenen gazlar olduğu bilimsel çalışmalarda ortaya konmuş durumda.

Alaşehir ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Tepeköy Muhtarı Süleyman Tunga içme sularının JES nedeniyle bozulduğunu anlatıyor. İşletmelere ÇED raporu veren yetkililere de tepki gösteren Muhtar Tunga, hukuksal olarak haklarını aramayı sürdüreceklerini dile getiriyor.

JES’ler bize anlattıkları gibi değilmiş
Alaşehir Ziraat Odası
Başkanı Özer Demir ise “İlk başta bize jeotermali ‘seracılık olacak, ilçe sıcak su ile ısınacak, termal oteller açılacak’ diye anlattılar. Fakat 10 yıl geçti bunların hiçbiri olmadı. Aksine sağlığımız bozuldu, kanser hastalığı çoğaldı, içme sularımız, sulama sularımız bozuldu. Bağlarımız bazı bölgelerde kuruma seviyesine geldi. Ziraat odası ve çevre derneği dışında bu meseleyi dert edinen bir kurum yok maalesef. Oda olarak açtığımız davaları kazandık ama aynı yerde, aynı şekilde, aynı şirkete yeniden ÇED raporu verildi. Bu akıl alır gibi değil! Jeotermaller 25-30 yıl sonra buradan gittiğinde zehirlenmiş bir toprak, zehirlenmiş su, zehirlenmiş insanlar olarak biz burada kalacağız.” diyor.

Dağınık mücadeleyi birleştirmeye çalışıyoruz
Alaşehir Çevre Derneği
Başkanı Alev Gümüşlü de “Elimizden geldiği kadar bu kirletici faaliyetlere karşı durmaya çalışıyoruz ama karşımızdakiler de hem siyasi olarak hem maddi olarak son derece güçlü şirketler. Buradaki temel sıkıntı, insanların sadece kendi alanlarındaki sorunlara karşı duyarlı olması. Ortak mücadele çabası yok maalesef. Biz bu dağınık mücadeleyi birleştirmeye ve insanları ortak sorunlar etrafında bir araya getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alasehir-jes-coplugune-dondu_207613.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!