Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Akıllı Binalar ve Hasta Bina Sendromu

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMİZ HAVA ŞARTTIR Yıllar boyunca açık havada oluşan kirliliğin önlenmesi için uzun çalışmalar yapıldı. Bunun nedeni, topl

UĞUR TEKNİK LTD.ŞTİ.
Akıllı Binalar ve Hasta Bina Sendromu

b>SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMİZ HAVA ŞARTTIR
Yıllar boyunca açık havada oluşan kirliliğin önlenmesi için uzun çalışmalar yapıldı. Bunun nedeni, toplumsal reaksiyon mekanizmasının uyarılması ve genel anlamda bir çevre duyarlılığının hemen tüm Dünya milletlerinde yeterli bir seviyeye ulaşmış olması şeklinde yorumlanabilir. Özellikle sis, otomobillerden çıkan gazlar, zehirli atıklar vs. konuları üzerinde derin araştırmalarda bulunuldu.

Fakat sanayileşmiş ülkelerde bu konuların üzerinde hassasiyetle durulmasına rağmen kapalı mekanlardaki solunabilir 'İç Hava Kalitesi' hep göz ardı edildi. Oysa Dünya Sağlık Teşkilatı'nın (WHO) çeşitli zamanlarda yayınladığı raporlarına göre, günümüz insanı zamanının % 90'ını kapalı mekanlarda (%70 iş, %20 ev) geçirmektedir. Yine WHO'nun 1989'da yayınladığı yıllık raporunda yeni inşa veya restore edilmiş binaların dahi %30'unda HASTA BİNA SENDROMUNA rastlandığı belirtilmektedir. Ayrıca Amerikan Çevre Koruma Bakanlığı (EPA) 1987 Yılı bütçesinde HASTA BİNA SENDROMUNU mücadele edilmesi gereken en önemli 10 sağlık problemi sıralamasında 4. Sıraya yerleştirmiştir.

HASTA BİNA SENDROMU NEDİR ?

Büyük binaların havalandırma gerektiren birimlerinde merkezi havalandırma sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemler, içeride oluşan kirli havanın dışarıya atılması ve ihtiyaç miktarı oranında temiz havanın bina içerisine üflenmesi şeklinde planlanmıştır. Her ne kadar bütün sistemlerde hava filtreleri kullanılsa da, bir miktar toz ve pisliğin havalandırma kanallarında birikmesine engel olmak mümkün değildir. Bu toz ve pislik zamanla kanallarda birikerek önemli miktarlara ulaşır.



İşte bu noktada sistemin planlandığı gibi işlemediği, hem soğutmalı ve hem de ısıtmalı sistemlerde ayar problemleri yaşandığı bilinmektedir. Ayrıca birikmiş toz ve pislikler bakteri ve mantarların yerleşip üremeleri için uygun ortamlar oluştururlar ki bu bakteri ve mantarlar zamanla "temiz!!!" hava üflenmesi yöntemi ile çalışma ve yaşam mekanlarımıza kolaylıkla taşınırlar. Bu ise bina sakinlerinin çeşitli rahatsızlıklardan şikayet etmelerine neden olur. Kısaca HASTA BİNA SENDROMU diye adlandırılan bu şikayetler çoğunlukla;

Eklemlerde iltihaplanmalar

Aşırı yorgunluk ve halsizlik

Gribal enfeksiyonlar

Migren ve sinüzite bağlı baş ağrıları

Çeşitli alerjiler

Göz kenarlarında kızarıklıklar

Ciltte ve ağız-burunda aşırı kuruma

şeklinde kendini göstermektedir.

Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) yayınladığı rapora göre okullarda, hastanelerde, kamuya açık mekanlarda, fabrikalarda ve büyük alış veriş merkezlerinde bu problemin büyüklüğü ve önemi belirtiliyor.

Amerikan Çevre Koruma Bakanlığının 25 Mart - 12 Nisan 1999 tarihleri arasında yaptırmış olduğu araştırmalarda çok çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. Çeşitli binalardan alınan 119 iç hava örneğinde ortalama 50 mikrogr/m3 miktarda uçucu mikro bakteriyel organizmalara rastlanmıştır. Oysa incelenen 20 dış hava örneğinde ise bu oran ortalama 6,5 mikrogr/m3'e düşmektedir. Ayrıca iç hava örneklerinin %90'nında, dış hava örneklerinin ise sadece %40'nda bu organizmalar bulunmuştur. Öyleyse binaların içerisindeki hava sokaktakine oranla kat kat daha fazla kirlidir. Esasen bu konu Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) yıllık raporlarında %90'lara varan oranlarla belirtilmektedir.

Havalandırma sistemleri sadece konfor maksatlı değildir, aynı zamanda endüstriyel tesislerde gazların duman ve tozların emilerek bina dışına atılması için de kullanılırlar. Bu tesisler çoğu zaman yüksek kirlilik içerir. İç hava kalitesini doğrudan etkilememekle beraber, toz ve kir birikimleri içeride oluşan kirli havanın dışarıya atılmasını zorlaştırır. Bu ise havalandırma sisteminde çeşitli arızalara ve % 70'lere varan enerji kaybına neden olabilir.

ÇÖZÜM
İşte bu ve daha birçok nedenlerden dolayı havalandırma kanallarının düzenli olarak temizlenmesi gerekliliği artık tüm dünyadaki sağlık, yangın ve iklimlendirme uzmanları tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Havalandırma kanallarının düzenli olarak temizlenmesi ile hem içerideki havanın kalitesi artacak hem de hasta binalar sendromu denilen kirli havadan dolayı oluşan hastalıklara karşı önlem alınmış olacaktır.
Uğur Teknik Ltd. sunduğu modern temizleme metodu sayesinde toz yaşam ve çalışma ortamına ulaşmadan tamamen yok edilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi:

UĞUR TEKNİK LTD.ŞTİ.
"www.turduct.com"

TEL : 0212 272 04 11
MOBİL : 0535 649 13 16

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/akilli-binalar-ve-hasta-bina-sendromu_7716.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!