b>Dışişleri Bakanlığı, İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’daki evi için harekete geçti. Bakan Abdullah Gül’ün talimatıyla Kahire Büyükelçiliği'ne gönderilen yazıda, binada inceleme yapılması ve gerekli koruma tedbirlerinin alınması istendi. Büyükelçilikten gelen cevabi metinde, “Bina oldukça bakımsız.” bilgisi yer aldı. Evin bulunduğu alan ve Türkiye’yi temsil açısından uygunluğu dikkate alınarak konu hakkındaki son karar önümüzdeki günlerde verilecek.
Dışişleri Bakanı Gül, Akif’in eviyle ilgili ilk bilgileri 28 Aralık 2003 tarihli Zaman’dan öğrendi. İlk olarak Akif’in yazdığı Kur’ân mealini teslim ettiği Mehmet İhsan Efendi’nin oğlu Ekmeleddin İhsanoğlu’na danışıldı. Bakan Gül, evin niteliğinin ortaya çıkmasının ardından hemen ilgili mercilere direktif verdi.
Dışişleri’nin talimatı üzerine Kahire Büyükelçiliği’nden 6 Ocak’ta gelen yazı, evin durumunun içler acısı halini ortaya koydu. Kahire’ye 30 kilometre uzaklıktaki ev, yakınlarda bulunan çimento fabrikasının da etkisiyle yıpranmış. İstiklal Şairi’nin, 1925–1930 yılları arasında Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türkçe dersi verirken kaldığı ev, 500 metrekarelik bir bahçe içerisinde yer alıyor. Evde ikamet edenlerin uzun süredir binada kiracı olarak bulundukları tespit edildi. Kiracıların yirmiyi aşkın senedir evde yaşadıkları ve bu yüzden kira artırımının pek mümkün olmadığı belirtiliyor. Büyükelçilik yazısında, bu durumun, sahiplerinin evin bakımını yapmak istememesine yol açtığı ve evin bakımsız kaldığı belirtiliyor. 100 senelik evin yıkılacak duruma geldiği kaydedilen yazıda evin Mısır mimarisini yansıttığı vurgulanıyor.
Kahire Büyükelçiliği’nin evle ilgili incelemelerini tamamlamasının ardından Dışişleri Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı son duruma ilişkin bir toplantı yapacak. Eklenecek raporlar ışığında evle ilgili son karar verilecek. Evin konumu ve Türkiye’yi temsil açısından yeterliliği uygun bulunursa eve bir plaket asılması ve restorasyonu planlanıyor.
|