b>Türk çimento sektörünün lideri Akçansa, çevreye, tarihi ve kültürel miraslarımıza karşı olan duyarlılığı ile hem faaliyet gösterdiği sektöre hem de Türk ekonomisine büyük katkı sağlıyor…
Çeşitli atıkları çevre ve ekonomi için değere dönüştüren Akçansa’nın, Büyükçekmece ve Çanakkale çimento fabrikaları, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı R1- 34- 001 ve R1- 17 - 001 alternatif yakıt kullanım lisanslarını alan ilk fabrikalar olma özelliği taşıyor.
Sektörde başarılı ilklere imza atan ve örnek teşkil eden projelerin öncüsü olan Akçansa, alternatif yakıt kullanımıyla hem çevreye hem de ekonomiye değer katıyor. Her iki çimento fabrikası da sahip oldukları belge numarası ile Türkiye’de bu konuda ilk olma özelliği taşıyan Akçansa, bu sayede doğal kaynakların korunması ve çevreye yayılan karbondioksit miktarının önemli ölçüde azaltılmasını sağlarken; çok büyük bir sorun teşkil eden atık bertarafına da çözüm üretiyor. Çimento fabrikalarında var olan yakma tesisi sayesinde ek atık yakma tesislerinin inşa edilmesi sorununu da ortadan kaldırıyor.
Çimento sektöründe alternatif yakıtların avantajları:
Doğal kaynaklar korunmuş olur: Çimento fabrikası için gerekli olan ısı ihtiyacının karşılandığı kömür miktarında azalma meydana geleceğinden, doğal kaynaklar korunmuş olur.
Yanma sonrası atık yoktur: 1.400 derece ısıda gerçekleşen yanmadan sonra hiçbir katı ya da sıvı atık meydana gelmemektedir. Yanmadan sonra ortaya çıkan kül, yarı mamül olan klinker içinde ürüne karışmaktadır. Bunun da son ürün olan çimento üzerinde herhangi bir negatif etkisi yoktur.
Toplam CO2 üretimden azalma meydana gelir: Atıkların çöp alanlarında depolanması ile malzemelerin kendi kendilerine göz ile kısa sürede göremeyeceğimiz şekilde yavaş yavaş yandığı gözlenmektedir. Bu yanmada meydana karbondioksit gazı ortaya çıkar ve devamlı bir CO2 kaynağı olarak çöp yakma depoları vazife görür. Eğer atıkların çöp alanlarında depolanmasının yerine çöp yakma tesislerinde bertaraf edilmesi düşünülürse, yine ek CO2 emisyonu oluşacağını göz önüne almamız gerekir.
Ek atık yakma tesislerine gerek yoktur: Atık bertarafının ülkemiz, özellikle İstanbul için ileride büyük bir sorun halini alması beklenmektedir. Bunun için depolamadan başka yöntemlerin gün ışığına çıkarılması gerekmektedir. Çimento sektörü bu aşamada devreye girebilir. Çünkü var olan bir yakma tesisi olan çimento fabrikasına ek olarak yeni yakma tesisleri yapılması gerekmemektedir. Bu sayede yakma tesislerinin yüksek yatırım ihtiyacından da tasarruf edilmiş olunur.
|