el felaketlerinin, depremlerin ardından yaşanan acılar, yurttaşları kaçak yapılardan koparmaya yetmiyor. Kaçak yapılaşmanın önüne geçilebilmesi için "af" sözcüğünün bir daha duyulmamak üzere kaldırılması isteniyor. Aynı zamanda Konak Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhittin Selvitopu, imar yasasında sert ve radikal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Yasanın mevcut durumuyla kaçak yapılaşmayı engelleyemediğini belirten Selvitopu, "Belediye sınırları içinde belediyeler, bunun dışında valilikler sorumlu. İşlemler tamamlanıncaya dek yapı bitirilmiş oluyor. Doğrudan fiziki müdahalenin yapılabileceği bir düzenlemeye gereksinim var" dedi.
Müdahale için gerekli bürokratik işlemlerin çok zaman aldığını vurgulayan Selvitopu, belediye zabıtalarının bu konuda yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi. Göç olgusunun da etkisiyle yaşanan gecekondulaşmanın önüne geçmek için kamu arazilerinin belediyelere devredilmesinin yararlı olacağını kaydetti. Kent planlamalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini bildiren Selvitopu, "Ancak önemli olan uygulama. Son imar yasasıyla birlikte gündeme gelen kentsel dönüşüm projelerinin daha dikkatli ve sosyal yara açmadan hayata geçirilmesinde yarar var. Ülkedeki düzensizlikler kentlere yansıyor. Büyük kentlerde yüzde 60 oranında kaçak yapılaşma var. Seçimlerden önce uygulanan imar aflarıyla birlikte bu tür yapılar yasallaşıyor. Ancak unutulmamalıdır ki imar afları bilime aykırıdır" diye konuştu.
Selvitopu, Konak Belediyesi sınırlarında, çıkan aflar sonucu hukuka göre yasal ancak mevzuata aykırı 142 bin 817 yapı bulunduğunu kaydederek, bunlardan 70 binin imar affından yararlanmak için başvurduğunu söyledi.
|