Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Acele Edin, Azerbaycan’da Yer Kalmayabilir”

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen “konuk ülke Azerbaycan ve Türk yapı Sektörü 2012 değerlendirme toplantısı”nın son oturumunda Azerbaycan’da iş fırsatları tartışıldı. Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, Türk işadamlarına çağrı yaparak, “Acele edin, Azerbaycan'da yer kalmayabilir" dedi.

“Acele Edin, Azerbaycan’da Yer Kalmayabilir”

Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen “Azerbaycan’da iş fırsatları” adlı panele Bakü Ticaret Müşavirliğinden Elşen Ebülhesenli ile  Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın konuşmacı olarak katıldı.

Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Barış Onay’ın moderatörlüğünde başlayan oturumda, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler değerlendirilerek, Türk girişimciler için iş fırsatları tartışıldı.

“Türkiye ithalatta birinci ülke”

Elşen Ebülhesenli yaptığı konuşmada Azerbaycan’ın son yıllarda kültürel ve ekonomik alanlardaki büyümesine ve gelişmesine dikkatleri çekti. Azerbaycan’ın ekonomik büyüme rakamlarının artmasına vurgu yapan Ebülhesenli, buna orantılı olarak inşaat alanında da hızlı bir büyümenin yaşandığını kaydetti.  Azerbaycan’ın ithalat yaptığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini yineleyen Elşen Ebülhesenli, “Rusya ile ticari ilişkilerde 70 yıldır bir gelenekleri var. Buna rağmen Türkiye, Azerbaycan’da ithalatta birinci durumda” dedi.

İki ülke arasında 500’ün üzerinde ikili anlaşma olduğunun altını çizen Ebülhesenli, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla geliştiğini ifade etti.

“Resmi rakamlar gerçek değil”

Elşen Ebülhesenli, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini yansıtan resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “Pek çok mal Türkiye’den Azerbaycan’a kargo gibi farklı yollarla gidiyor. Bunlar resmi rakamlara girmiyor. Azerbaycan’ın Türkiye’den ithalatı 5 milyar dolardan aşağı değil” dedi.  Resmi rakamlara göre, 1260’ın üstünde Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Ebülhesenli, 30 bin kişinin de bu şirketlerde istihdam edildiğini belirtti.2012’ye kadar Türk şirketleri tarafından Azerbaycan’da 356 proje yapıldığına dikkat çeken Elşen Ebülhesenli, “Bu sayı sadece bize gelmiş belgelerden oluşturduğumuz bilgidir. Bunun gerçekte iki katı olduğunu düşünüyoruz. Bazı şirketler büyükelçiliğe bilgi vermiyor” dedi.

“Azerbaycan sayesinde petrol üreten ülkeyiz”

ATİB Başkanı Cemal Yangın ise konuşmasına Azerbaycan’ın Türkiye için önemine değinerek başladı. Azerbaycan ile “tam kardeş bağımız var” diyen Yangın, iki ülkenin ticari yakınlaşmasının ‘doğal hak’ olduğunu ifade etti.

Azerbaycan’ın yaptığı uygulamalar ile Türk işadamlarını orada iş yapmaya heveslendirdiğini belirten Birlik Başkanı Yangın, “Türkiye, Azerbaycan sayesinde petrol üretmeden, petrol satan ülke oldu. Azerbaycan bizi petrol satan ülkelerin masasına oturttu” dedi.

“Azerbaycan’da yeni şehir kuruluyor”

Yangın, Türk şirketlerin Azerbaycan ile ticaret yapması için bütün şartların müsait olduğunun altını çizerek, Türk işadamlarına Azerbaycan’a gelmeleri yönünde çağrı yaptı. Azerbaycan’da 750 Türk firmasının bulunduğunu kaydeden Yalçın, Azerbaycan’da “yeni bir şehir” kurulacağını ve Türk firmalarını buraya yatırım için beklediklerini söyledi.

“Acele edin, bir yıl sonra yer kalmayabilir”

Azerbaycan’da yatırım yapmanın pek çok avantajı olduğunun altını çizen ATİB Başkanı, “Türk inşaat endüstrisi Azerbaycan’da yer bulabilir. Acele edin, Bir yıl sonra yer kalmayabilir, saflar sıklaşıyor” çağrısında bulundu.

“Türkler Azeriler ile iş yaparken ticaret kurallarına uymuyor”

Azerbaycan’da iş yapan Türk firmalarından da bahseden Yalçın, Türk şirketlerin uluslararası ticaret kurallarına uymadığını belirterek, “birebir ticaret yapılıyor” dedi. Başkan Yalçın, “Türkiye’den Azerbaycan’a gidecek mallar, başka ülkelerden de geçiyor. Maalesef o prosedürler yerine getirilmiyor.  Türk tırlarına başka ülkelerde el konuluyor. Türkler ‘ben mal sattım benden çıktı’ diyor, ‘Azeriler bize ulaşmadı’ diyor.Bu da iki ülke arasında sorunlar yaratabiliyor” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’da icra ve iflas kanunun uygulanmadığını belirten Yalçın, Azerbaycan ile iş yapacak şirketlerin bu durumda ne yapmaları gerektiğini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi. Azerbaycan ile ticari ilişkiler konusunda çok geride kaldığımızı ifade eden Yalçın, “doğal olan yerimizi önceden almalıydık” dedi.

“İnsan kaynağı ihracatı yapamıyoruz”

Türkiye olarak insan kaynağı ihracını yapamadıklarını ifade eden Yalçın, “20 yıldır insan kaynağı konusuna bir çalışma yapılmadı. Diyelim şu an Bakü’de bir elemanınız varsa, Türk sigorta sistemine göre kaçak pozisyonundadır. Türkiye yurt dışındaki projelere teknik eleman gönderemiyor” dedi.

Azerbaycan’daki emlak piyasasına da değinen Yalçın, Azerbaycan’daki konut fiyatlarının İstanbul’un üç katı olduğunu ifade etti. Birlik Başkanı, Azerbaycan’da orta ölçekte konut ihtiyacı da olduğunu sözlerine ekledi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/acele-edin-azerbaycanda-yer-kalmayabilir_104791.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!