umra yakınlarındaki Çatalhöyük kazılarında Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eserler bulundu
Konya'nın Çumra İlçesi yakınlarında, 9 bin yıl öncesine ait uygarlığın izlerini taşıyan Çatalhöyük'te, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler bulundu. Bu eserler, kentteki yerleşimin neolitik dönemle sınırlı kalmadığını ortaya çıkardı. Uluslararası ekibin gerçekleştirdiği kazıların bu yılki kısmında, Doğu Höyüğü'nde çıkarılan çanak ve çömlek buluntuları kentte yerleşimin Neolitik dönemle beraber bitmediğini gösterdi. Höyükte dar bir koridorla birbirinden ayrılan iki bina üzerinde süren kazılarda, binaların kil objelerin yapımı ve depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı.
Her dönemden insan izleri
Biri kubbeli, 4'ü ise kare şeklinde olan 5 seramik fırında yapılan kazılarda bulunan çanak ve çömlek parçalarının çatalhöyük'te erken Roma ile Bizans dönemlerinde de insan yaşamı olduğu belirlendi.
Ayrıca başka evlerde yapılan kazılarda çanak-çömlek, obsidyen aletler, öğütme taşları, kil fırınları ve pek çok Helenistik, Kalkolitik ve Neolitik buluntular da ele geçirildi.
Yetkililer, Doğu Höyüğü'nün Neolitik dönemden sonra da Bizans dönemine kadar ölüler ve yaşayanlar için sıklıkla kullanılmış bir mekan olduğunu söylediler.
|