orlu grubu, İstanbul'daki Karayolları arazisini 800 milyon dolar peşin para ödeyerek satın aldı. Koç grubunun satışa çıkardığı 4 fabrikaya yabancı alıcılar 700 milyon dolar ödedi. İşadamlarına "Onu neden sattın, bunu neden aldın?" diye sorulmaz. "Ona neden bu para ödendi, öbürü neden para etmiyor?" diyerek "dışarıdan gazel okunmaz"...
Şimdilerde arsalar, fabrikalardan daha yüksek fiyata alıcı buluyor. Parası olan sanayicilerimiz ucuz fabrika alacak yerde pahalı arsa almayı tercih ediyor. Koç Topluluğu, kısa sürede 4 fabrika,1 teknoloji firmasını sattı.Bir fabrikadaki hissesini azalttı.
İzocam'ın yüzde 61.2 hissesi, 171.3 milyon dolara Fransız Gobain Isover ve Kuveytli Alamana Industries'e satıldı.
Döktaş'ın yüzde 55' hissesi 111 milyon dolara Finli Componenta şirketine satıldı.
Birleşik Oksijen Sanayi, 123.5 milyon dolara Alman Linde firmasına satıldı
Biletix, Amerikan Ticketmaster firmasına 20 milyon dolara satıldı.
Demirdöküm'ün yüzde 72.56'sı 283 milyon dolara Alman Vaillant firmasına satıldı.
Tat'ın yüzde 10.3'ü 18 milyon dolara Mobius'a satıldı.
Sattığı 0.7, aldığı 6.5 milyar $
Koç gibi öncü, deneyimli ve büyük sanayi topluluğumuz, fabrikalarını "sat kurtul" diye mi satıyor? Böyle olsa yeni ve büyük alımlar yapmaz. Topluluğun son dönemde aldıklarının faturası 6.5 milyar dolar dolayında.
Koç Topluluğu, 3 büyük alım yaptı:
Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 57.4 hissesini 1.5 milyar dolara satın aldı.
Daha sonra Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 9.9 hissesine 455 milyon dolar ödedi.
Tüpraş'ın yüzde 51 hissesini 4 milyar 140 milyon dolara satın aldı.
Tansaş'ın yüzde 70.7 hissesini 387 milyon dolara satın aldı.
Koç Topluluğu'nun satın aldıklarının değeri sattıklarının çok çok üzerinde. Bu durumda:
Yeni aldıklarının parasını ödemek için veya satın almada kullanılan kredinin faizini ödemek için elindeki fabrikaları sattığını kabul etmek çok zor.
Koç Topluluğu sanayiden bıktı demenin imkânı yok.
Bu şirketlerin durumu iyi olmasa, yabancılar gelerek bunları satın almaz.
Koç Topluluğu idare edemedi de başkalarına devretti denilemez. Bu şirketleri kuran, büyüten, bugünlere getiren Koç Topluluğu.
Yabancı pazarı satın alıyor
Bu tabloda dikkati çeken şunlardır:
Türkiye'de varlıkların değerleri arttı ama, özellikle iki sektörde (1) Gayrimenkul sektöründe, (2) Bankacılık sektöründe/Finans kesiminde varlık fiyatlarında artış var. Bu iki sektöre ilgi var.
Sanayi sektöründe varlık fiyatları olağan çizgide kaldı. Sanayi şirketlerinin satış fiyatları gayrimenkul ve bankacılık sektöründeki fiyatlara göre makul ölçülerde.
Yerli sermaye grupları, sanayi deneyimi olsa da satılan sanayi şirketleriyle ilgilenmiyor.
Yerli sermaye grupları, geleceği parlak da olsa, fiyatı makul çizgide de olsa sanayi şirketi almak yerine, daha yüksek ödemeleri yaparak gayrimenkul satın alıyor.
Bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede yeni fabrikaların kurulmasının ne kadar güç olduğunu, büyümelerinin ne kadar zaman aldığını görüyoruz. Yeni fabrikalar kurulsun istiyoruz. İşte bu nedenle yabancıların yeni fabrikalar kurmak yerine, Türkiye'de daha önce bizim sermaye gruplarımızın kendi imkânlarıyla kurarak büyüttükleri fabrikaları (hazır iç ve dış pazar paylarını ele geçirmek için) satın almalarını üzülerek izliyoruz.
|