img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2006\haber\49818-1.jpg"align="right" hspace=5 vspace=5>BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Kurum’un ayda 470 bin YTL kira ödediğini, altı yıllık kira bedelinin 37 milyon YTL’ye ulaştığını açıkladı. BDDK, altı yıldır, mal sahibi İş Bankası’na ortalama 6.1 milyon YTL kira ödedi. BDDK’nın bir hizmet binası satın alması gerektiğini söyleyen Bilgin, "TBMM kabul ederse, kira giderlerinden kurtuluruz" dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, BDDK’nın aylık 470 bin YTL kira ödediğini açıklayarak, bu masraftan kurtularak artık yeni bir hizmet binası satın almak istediklerini açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bilgin, İş Bankası’nın eski genel müdürlük binasında faaliyet gösteren BDDK’nın altı yılda, toplam 37 milyon YTL kira ödediğini açıkladı.
Tutar neden yüksek
BDDK’nın 2007 yılı bütçesinde 27.4 milyon YTL mal ve hizmet alımı için ödenek konulduğunu belirten Bilgin, "Bu tutar yüksek gelebilir. Ama Kuru’un yeni hizmet binası alımı için konuldu. Meclis kabul ederse, Kurumumuzun önemli tutarlara ulaşan kira giderlerinden kurtulmasını sağlayacaktır" dedi. BDDK’nın 470 bin YTL’lik aylık kira bedeli, dolar üzerinden 313 bin dolara karşılık geliyor. 2000 yılında İş Bankası’nın boşalttığı binada faaliyet göstermeye başlayan BDDK’nın ödediği kira 2002 yılı kayıtlarına göre 212 bin dolardı. İş Bankası’na ödenen kira bedelinin son birkaç yılda dolar üzerinden yaklaşık 100 bin dolar arttığı dikkat çekiyor. Enflasyonla mücadele programı ve bu mücadeleye en fazla direnen kalemin kiralar olduğu dikkate alındığında, artış oranının yüksek olduğu dikkat çekiyor.
Kendi yaptıracak
BDDK, Konya yolu üzerinde arsada kendi binasını yaptırmak istiyor. BDDK’ya daha önce Başbakanlık için yaptırılan ve sonra TOBB’un satın aldığı İkiz Kuleler’de yer gösterildiği, ancak "birkaç kurumun otomasyon sistemi tek merkeze bağlı olduğu için BDDK’nın bunu sakıncalı bularak istemediği" öğrenildi. BDDK 2006 yılı bütçesine de bina alımı için 28 milyon YTL gider koymuştu. Ancak İstanbul’un Finans Merkezi olması planı kapsamında temel kurumların İstanbul’a taşınma ihtimali karşısında bu girişim yarım kaldı.
Bankacılık sektöründe yabancı payı 31.3
Tevfik Bilgin, bankacılıktaki yabancı payının Eylül ayı sonu rakamlarına göre oransal olarak bakıldığında yüzde 15.5 olduğunu açıkladı. Daha önce yüzde 18 olan bu rakamın düşme sebebini, "Yerli sermaye aktifindeki büyümeyle diğerindeki gerileme" olarak açıklayarn Bilgin, "Borsa payı ise yüzde 15.8’dir. İkisinin toplamı yüzde 31.3’tür" dedi. BDDK’nın faaliyetlerini, büyük bir bölümünün kıdemi 1-10 yıl arasında değişen genç personelin oluşturduğu 349 meslek personeliyle yürüttüğünü belirten Bilgin, bankacılık sisteminin büyükülğünü 460 milyar YTL olarak açıkladı.
|