TOKİ Başkanı: Ayder'i Yeniden...
Ayder'de Bekleyiş Sürüyor:...
7 Bölgeye 'Mahalle' Yarışmasında...
TOKİ, Ayder Yaylası için Harekete Geçti
Betondan Yine Vazgeçilmiyor:...
TOKİ Borcunun Yüzde 70'i Yastık...
Açık Artırma ile Konut ve...
İstanbul’da 65 Bin Konut Üretilecek
Kura Dolandırıcılığına Dikkat!
Kayapark'ın İhalesi Yapıldı
TOKİ'ye Ait 397 Dükkan için Açık Artırma
İstanbul'da Kura ile Konut Satacak
Ayder Yaylası'nda Kentsel...
15 Yılda 800 Bin Konut Üretti
Emekliye 300 TL Taksitle Ev
Ayder Yaylası’nı Ranta Açacaklar
Erdoğan: Ayder'i Rezil Ettik
TOKİ, Ayder için Düğmeye Bastı
"Ayder‘de İnsanlara Sorulmadan...
TOKİ, Ayder Yaylası'nı İmara Açıyor
Ayder Yaylası'nda Doğaya Uygun...
TOKİ: "Ayder’e Gidip Apartman...
TOKİ Ayder'e "Osmanlı Mimarisi"...
Ayder Yaylası’nda “Kentsel...
Ayder'de 158 Yapı için Yıkım Kararı
Ayder’i "Koruyamadık"
"Turizm Turları Ayder'i Çöplüğe...
30 Yıldır Korunamayan Ayder Yaylası TOKİ'ye Emanet
Rize'de 5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği doğa harikası ve önemli turizm merkezlerinden olan Ayder Yaylası'nda, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için ihale yapıldı.
Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi’nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ’Turizm Merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, ’Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. DHA'nın haberine göre, 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.
158 bina için yıkım kararı Koruma planlarının uygulanmasıÿhalinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası'ndaki 290 yapıdan 158'i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı. Kentsel dönüşüm için yeni modeller hazırlanıyor 5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi için 5 farklı yayla modeli hazırlanıyor. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların yer alması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme getirdi Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rize'de İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde partisinin İl Başkanları Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısındaki konuşmasında, Ayder'deki gelişi güzel yapılaşmayla ilgili olarak şöyle konuşmuştu: "Dün akşam aramızda dertleşirken il teşkilatında yaylaları konuştuk. Şu andaki Ayder bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder'i kirlettik rezil ettik. Başkan öyle olur mu, olmaz değil mi? Haşemoğlu'yla konuştuk o da hak veriyor. Buralar üzerinde devlet olarak da özellikle duracağız ve özellikle durmak suretiyle Ayder'i bu yapılanmayla değil, kentsel dönüşümle inşallah şanına yakışır bir hale getireceğiz. Bugün İçişleri Bakanımızla da Uzungöl'ü konuştuk. Aynı değişim ve dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım. Bunlar çekim alanı, bunu yaptığımız anda ben inanıyorum ki buraya gelenlerin sayısı çok ama çok fazla olacak." |