ürkiye'de modern mimarinin en seçkin örneklerinden biri sayılan Modern Çarşı'nın yanmasından sonra işşiz kalan esnaf, yaralarını sarmaya çalışıyor. Yangından sonra Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in kendilerine destek sözü verdiğini ancak sözünü tutmadığını dile getiren esnaf, hergün biraz daha dara düşüyor. Ankara'nın en önemli ticaret merkezlerinden olan Modern Çarşı'nın yıkılıp yerine otopark yapılması yaklaşık 928 esnafı işşiz bıraktı. Çarşı, 24 Aralık 2003 tarihinde çıkan yangın sonrasında kullanılamaz hale gelmişti. 3.5 yıldır işşizlikle mücadele edip, hayata tutunmaya çalışan esnaf, çarşının yıkılmasının ardından yaşanan sancılı süreci Cumhuriyet Ankara 'ya şöyle anlattı:
- Onur Karaman (46): 17 yıl Modern Çarşı'da esnaflık yaptım. Yangından sonra da her şeyimi kaybettim. Evimi geçindiremez, çocuklarımı okutamaz oldum. 4 yıldır da orada burada çalışarak hayatta kalmaya çalışıyorum. Birçok siyasetçi bize sözler verdi ama ne yazık ki tutan olmadı. Her türlü yalvarışımız basında yer aldı ama sonuç yok.
- Cemalettin Açık (38): Modern Çarşı'da 12 yıl esnaf olarak çalıştım. Yangınla beraber 12 yıllık emeğim de kül oldu. Bu yüzden hiçbir siyasetçiye güvenmiyorum, başbakan dahil. Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, bize verdiği sözleri ne çabuk unuttu? Hani bizler çarşımızı geri alacaktık? Hani derdimize deva olacaklardı? Biz bu yangından siyasetçilere güven olmayacağını acı bir şekilde öğrendik. Birçok arkadaşımız yaşadığı sıkıntılar yüzünden kalp krizi geçirerek öldü.
- Hüsnü Ürersoy (40): 1964 yılından beri Modern Çarşı'da esnaf olarak çalışıyordum. Yangından sonra da tam anlamıyla "bittik" diyebilirim. 30'a yakın arkadaşımızı kaybettik. Biz ise bir şekilde kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Hemen hemen hepimiz türlü işlerde çalıştık. Hayata tutunmaya, ailemize kol kanat germeye çalıştık ama eski günlerdeki o canlılığı bir türlü yakalayamadık. Şimdi borçlarımızla beraber gemimizi azgın sularda yürütmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 60 kez, Gökçek'i bizim sorunlarımızı dinlemek için çağırdık, hiçbirine gelmedi. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, nasıl olur da başına buyruk hareket eden Gökçek'i durduramaz, anlamıyorum. Bilen varsa bize de anlatısın.
- Hüseyin Öncü (47): Yangından sonra herkes bir şekilde hayata dönmeye çalıştı ama başarılı olamadı. Tutunduğumuz dalların hepsi maalesef siyasetçiler tarafından kesildi. İstediğimiz sadece çarşımızdı. Üstelik bize söz de vermişlerdi. Şimdi esnaftan toparlanmasını istiyorlar. Siz ölmüş bir insandan ne beklerseniz, bizden de onu bekleyin. Nedense kimse Gökçek'e söz geçiremiyor. Oysa burası yıkılmadan önce devlete yılda en az 80 milyar Katma Değer Vergisi ödüyordu. Şunu sormadan edemiyorum, çarşı yıkılıp yerine otopark yapıldıktan sonra devlete ne kadar Katma Değer Vergisi ödüyorlar? Günde yüzlerce otomobilin buraya park ettiğini düşünün, araç başına da 4 YTL alıyorlar. Karşılığında makbuz da verilmiyor. Peki bu işten devletin kazancı ne? Bizler hiç olmazsa ülkemize bir katkı sağlıyorduk. Çarşının yıkılması onlara ne kazandırdı bilmek istiyorum. Buranın bir misyonu vardı. Türkiye'nin neresinden gelinirse gelinsin yurttaş, burayı eliyle koymuş gibi buluyor, burada alışveriş yapıyordu. Şimdi ise buradaki esnaf meteliğe kurşun atıyor. 4 yılda hiçbir şey değişmedi, değişmeyecek de...
- Kemal Akdemir (40): 2000 yılında Modern Çarşı'da esnaf olarak çalışmaya başlamıştım. Çarşının yanmasıyla beraber elimde avucumda ne varsa hepsini kaybettim. Biryerlerden borç para alarak yeniden dükkan açmak istedim ama olmadı. Sadece ben değil burdaki her esnaf aynı süreçten geçti. Tabii bunlara sinir ve stres de eklenince yaklaşık bir yıl önce kalp krizi geçirdim. Anlayacağınız, sağlığımdan da oldum. Şimdilerde yeni yeni toparlanmaya çalışıyorum.
- Osman Öztürk (51): 1976 yılından bu yana Modern Çarşı'da çalışıyordum. Gençliğim orda geçti diyebilirim. Yangından sonra evime ekmek dahi alamadığım günler oldu. Vergi dairesine hiç borcum yokken birçok borçla yüzyüze kaldım. Hâlâ da borcum var. Devlet adamının bir ağırlığı olur, onlar derdimize deva olurlar diye başbakan dahil siyasetçilerin kapısını çaldık. Gözümüzün içine baka baka bizlere sözler verdiler. "Çarşı yeniden yapılacak sizler de dükkan sahibi olacaksınız" dediler. Aradan 4 yıl geçti ama bir sonuç yok. Açılan davalar hâlâ devam ediyor. Zaten zaman aşımı nedeniyle onlar da sonuçlanır biz de bankerzedeler gibi Modern Çarşı zedeler oluruz. AKP iktidarı kendine çok güveniyor, tekrar seçilecek zannediyor ama yanılıyor. Yakın zamanda seçimler var, o zaman görürüz ak mı kara mı?
Dursun Çalışır (45): Modern Çarşı yandıktan sonra Ankara Ticaret Odası (ATO) dahil olmak üzere birçok yerde toplantılar düzenlendi. Bütün siyasetçiler çarşının yeniden yapılacağını, kira bedeli karşılığında da bizlerin yeniden dükkan sahibi olacağına dair sözler söyledi. Şimdi yağmurun altında muşamba satıyorum. Para kazanamıyorum, aileme bile babam bakıyor. Yaşadığım sıkıntılar yüzünden cep telefonu faturamı bile ödeyemedim. Gün geçtikçe daha da kötüye gidiyoruz. Gökçek de hiçbir şey olmamış gibi bir televizyon kanalına çıkıp demeçler veriyor. Artık ona inanır mıyız? Tabii ki hayır.
|