Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

21 Milyar Dolarlık Altın Rezervi Bulundu, Lobi Engeli Aşılamıyor

Krize rağmen Türkiye'nin takı ve yatırım amacıyla kullandığı altının piyasa büyüklüğü 25 milyar dolara yakın. Yurtdışından ithal edilen altına yıllık 7 milyar dolar ödeniyor. Bu rakamla altın, petrol ve doğalgazdan sonra dış ticarette bir seferde en fazla para ödenen ürün oldu.

Zaman Gazetesi
21 Milyar Dolarlık Altın Rezervi Bulundu, Lobi Engeli Aşılamıyor

Krize rağmen Türkiye'nin takı ve yatırım amacıyla kullandığı altının piyasa büyüklüğü 25 milyar dolara yakın. Yurtdışından ithal edilen altına yıllık 7 milyar dolar ödeniyor. Bu rakamla altın, petrol ve doğalgazdan sonra dış ticarette bir seferde en fazla para ödenen ürün oldu.

Yapılan tahminlere göre Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın rezervi var. Ancak yıllık üretim 11 ton gibi çok düşük rakamlarda kalıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yeraltındaki altını ekonomiye kazandırmak için rezervlerin fotoğrafını çekti. İlk planda 700 ton (21 milyar dolarlık) altın rezervi tespit edilip işletmeye hazır hale getirildi, fakat henüz üretime geçilemedi. Bakanlıktan bir yetkili, bazı ülke ve çevrelerin yaptığı aleyhte lobilerin yatırımcıları ürküttüğünü söyledi. Altın Madencileri Derneği'ne göre de lobi faaliyetleri altın yatırımlarını olumsuz etkiliyor.

Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin altın rezervleri ve ticaretiyle ilgili özel bir çalışma yaptı. Ocak 2009'da hazırlanan çalışmaya göre, Türkiye altın piyasasının yıllık büyüklüğü 25 milyar doları buluyor. Bu rakamın 7 milyar doları ithal edilen 231 ton altına gidiyor. Geri kalan bölümünü ise üretim, işletme, mücevher ihracatı-ticareti, rafineri işlemlerine vb'ye ait. Toplam tahmini rezerv 6 bin 500 ton olmasına karşılık bunun sadece 11 tonu üretilebiliyor. Özel sektöre ait 68 şirket işletme ruhsatı almasına karşın sadece 3 tanesi üretim yapıyor. Türkiye'de maden aramalarını bakanlığa bağlı Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, ruhsatlandırma işini ise Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yapıyor.

Altın üretimi engelleniyor

Enerji Bakanlığı tespitlerine göre dünyada altın madeni olup da işletmeyen herhangi bir ülke yok. Türkiye'de ise altın madenleri işletilmeyi bekliyor. Zaman'a konuşan bakanlıktan bir yetkili, altın madenlerinin niye işletilmediğine ilginç bir yorum getirdi: "Rezervimiz var, önemli bir miktarda rezerv de işletilmeye hazır hale getirildi. Fakat altın yatırımı pahalı bir iş. Risk almak gerekiyor. Burada önemli bir ayrıntı, altın üretimine yönelik ülke içinden ve dışından desteklenen ciddi bir karşı lobi var. Bu lobilerin faaliyetleri, altın yatırımlarını ya engelliyor ya da geciktiriyor." Türkiye, altın ithalatına yılda 7 milyar dolar ödüyor. Yerli yatırımcılar bu altının tamamını çıkarmaya talip. Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, "Yılda 5-7 milyar dolar altına ödeniyor. Bunun tamamını biz kendi kaynaklarımızdan çıkarabiliriz." diyerek, birtakım çevrelerin bunu engellediğini söyledi.

Maden İzmir'de, durdurma kararını veren mahkeme İstanbul'da

Yer altında duran altının çıkarılmasını yatırımcılar da istiyor. Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, halen 3 şirketin yılda yaklaşık 11 ton altın çıkardığını söyledi. Birçok özel yatırımcının altın işletme ruhsatı aldığı bilgisini veren Altın Madencileri Derneği Başkanı, aynı yatırımcıların değişik riskler sebebiyle üretime geçme konusunda yavaş hareket ettiğine dikkat çekiyor. Lobilerin altın üretimine karşı yürüttüğü faaliyetlerin varlığına vurgu yapan Akdur, ilginç bir örnek veriyor: "Bir madeni açmak için onlarca izin alınıyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım yapıyorsunuz, biri çok kolay bir şekilde mahkemeye başvuruyor. Mahkeme ya geçici durdurma veriyor, ya tamamen durduruyor, 500 kişinin çalıştığı bir işyerinde bir anda işler duruyor." Akdur'a göre çözüm, bu tür büyük yatırımlar için sağlam bir hukuki mevzuat oluşturmak. Mahkeme açmak için harçlar vb. artırılarak bir caydırıcılık olmalı. Aksi halde, İstanbul'da, İzmir'de oturan bir kişi veya kurum, Gümüşhane'deki madene karşı mahkemeye başvurup yatırımı durdurulabiliyor. Mahkemeye başvurma hakkı engellenemez ama bunun da bir zorlaştırıcılığı olmalı

http://www.yapi.com.tr/haberler/21-milyar-dolarlik-altin-rezervi-bulundu-lobi-engeli-asilamiyor_67889.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!