b>Enflasyon ve faizde yaşanan düşüş inşaata olumlu yansıdı. Bu yıl toplu konut projeleriyle, alışveriş merkezi yatırımlarında canlanma bekleniyor.
Önce 'Nereden buldun yasası', ardından da deprem ve ekonomik krizin vurduğu inşaat sektörü 2004 yılında yeniden eski hareketli günlerine dönmeyi planlıyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Tuncel, "2003 yılı konut ve ticari gayrimenkul için durağan bir yıldı. Enflasyon ve faizlerde yaşanan düşüş sayesinde bu yıl özellikle orta sınıfa yönelik konut projeleriyle alışveriş merkezi yatırımlarının ağırlık kazanmasını bekliyoruz" dedi. Zirve kapsamında düzenlenen 'Konut ve Ticari Gayrimenkullerde Yatırım Potansiyeli' konulu oturumu yöneten Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan da, kriz sonrasında işsizliğin arttığını, Türkiye nüfusunun yüzde 10'unun işsiz olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"İşsizliğin ortadan kaldırılması için inşaat sektörüne önem verilmesi gerekir. Çünkü inşaat sektörü 240 alt sektörü harekete geçirir. O nedenle desteklenmesi lazım. Türkiye'de şu anda 2.6 milyon adet konut fazlası olmasına rağmen nitelikli konutlara olan talep her geçen gün artıyor. Ayrıca alışveriş merkezi yatırımlarının da hızlanması bekleniyor. 86 olan alışveriş merkezi sayısı 2006 yılı sonunda 130'a ulaşacak."
Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Feyzullah Yetgin ise orta ve alt gelir grubuna yönelik konut üretimine hız vereceklerini açıkladı.
'Göstergeler iyi'
Alışveriş merkezleri konusunda İstanbul'da başlayan hareketlenmenin Anadolu'ya da yayıldığına dikkat çeken Alkaş Alışveriş Merkezleri Danışmanlık Genel Müdürü Avi Alkaş, "Şu anda 31'i İstanbul'da, 55'i de Anadolu'da olmak üzere 86 merkez var. Ama önümüzdeki dönemde bu sayı daha da artacak. Çünkü pazar yeni alışveriş merkezlerini kaldırabilecek boyutta" diye konuştu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ekonomideki göstergelerin olumlu bir seyir izlediğini belirterek, "Özellikle belirsizlik ortadan kalkmakta" diye konuştu. Ekonomik kriz dönemlerinde atılan doğru adımlar ve çalışmaların sermaye piyasalarına çok iyi yansıdığını ifade eden SPK Başkanı Cansızlar, Türkiye'de yüksek enflasyon ve reel faizler nedeniyle gayrimenkul finansmanının çok az kullanıldığına işaret etti. Cansızlar, vatandaşların ağırlıklı olarak kendi tasarruflarıyla konut sahibi olduğuna da dikkat çekti.
--------------------------------------------------------------------------------
Mortgage'a destek
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, SPK olarak Maliye Bakanlığı ile birlikte iki yıldır sürdürdükleri ipoteğe dayalı konut finansmanına (Mortgage modeli) ilişkin çalışmalarda son aşamaya geldiklerini açıkladı. Söz konusu modeli Türkiye gerçeğiyle uyumlaştırarak hayata geçireceklerini anlatan Cansızlar, modelin haziran ayı içinde netleşeceğini ve hükümetin karar vereceğini söyledi. Model kapsamında bir finans şirketi kurulacağını, bankaların bu şirkete ipotek kredilerini belli bir komisyon karşılığında satacağını belirten Cansızlar şu açıklamayı yaptı: "İpotek kredileri şirket bünyesindeki havuzda toplanacak. Buradan vatandaşlara uzun vadede, kira öder gibi konut kredisi sağlanacak. Şirketin yüzde 51'i özel sektörde olmalı. Yüzde 49'u ise söz sahibi olmayacak şekilde devlette olmalı. Yüzde 49'luk devlet payında Toplu Konut İdaresi ile bazı kamu bankaları yer alabilir."
|