b>BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçtiğimiz hafta konut kredileri konusunda müşterilere olabildiğince kısa vadeli ve az kredi kullanmaları gerektiği uyarısında bulundu. Bankalar
ise sektörde şu anda vade ve faiz uyuşmazlığı sorununun yaşanmadığı, ancak faizlerin 0.50-0.60 seviyesinde gerilemesiyle birlikte 20-25 yıl vadeli kredi kullanmanın cazip olabileceğini belirtiyorlar.
Bankaların kullandırdıkları konut kredilerinde yılın ilk yarısında yaşanan artış Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, konut kredileri konusunda hem tüketicileri, hem de bankaları uyararak, müşterilere olabildiğince kısa vadeli ve az kredi kullanmaları gerektiğini söyledi. Bilgin, bankalara da kredi kartında olduğu gibi konut kredilerinin dikkatle izlenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Bankaların vadeyi 25 yıla (300)ay kadar çıkarması sonucu faiz ve vade uyuşmazlığı konusunda endişelenen BDDK, bankaların 25 yıla varan vadeleri nasıl fonladığını sordu. Sektör yetkililerinin cevabı ise "Duyurusu yapılan 20-25 yıl vadelere tüketiciler rağbet etmiyor, maksimum vade 5 yıl" oldu. 5 yıl vadede bankanın 2.5 yıl vadeli fona ihtiyacı bulunduğunu ifade eden bankacılar, sektörde şu anda vade ve faiz uyuşmazlığı sorunu yaşanmadığı ancak faizlerin 0.50-0.60 seviyesine gerilemesiyle birlikte 20-25 yıl vadeli kredi kullanmanın cazip olabileceği belirtildi.
Uzun Vadede Artıyor
Faiz oranlarının 1.30 seviyelerine düşmesine rağmen faizlerin yüzde 16.77 yıllık bileşiği hala uzun vadede konut kredisi kullanmak için cazip gözükmüyor. Çünkü bu faizlerle vade uzadıkça ödenen faiz oranı da artıyor. Örneğin 100 milyar liralık (100 bin YTL) bir krediyi yüzde 1.35 aylık faizle alan 5 yıl (60 ay) vade ile alan yatırımcının bankaya ödediği faiz 46 milyar 807 milyon lirayken (46 bin 807 YTL) olurken, 20 yıl vadeyi tercih etmesi durumunda ödediği faiz 240 milyar 104 milyon liraya (240 bin 104 YTL) yükseliyor. Böylece vade uzadıkça tüketicinin faiz yükü de katlanarak artıyor. İşte bu nedenle BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, tüketicilere mümkün olduğunca kısa vadede konut kredisi kullanmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Bir bankacı, Bilgin'in konu ile ilgili açıklamalarını bir uyarı olarak yorumlamadığını belirterek, toplantının sektör ile düzenleyici (BDDK) arasındaki bir görüş alışverişi niteliğinde olduğunu söyledi.
Bankacı şu yorumu yapıyor: "Konut kredileri yıl başında 3 katrilyon lira (3 milyon YTL) civarındaydı. Ama yılın ilk yarısında bu rakam 6 katrilyon liraya (6 milyon YTL) ulaştı. Bu hızlı büyüme nedeniyle BDDK büyümenin sektör için sağlıklı olduğunu ancak fonlamanın nasıl yapıldığını sorma gereği duydu. Ayrıca bankaların duyurduğu gibi vadelerin 20-25 yıl olmadığını ve maksimum tercih edilen vadenin 5 yıl olduğu bilgisini aldı" dedi. Bankacı, sektörde konut kredileri konusunda bir risk olmadığını dile getirerek, bankaların fon temini için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Sadece bilanço büyütme çabası içinde olan bankaların bu yarışta eleneceğini savunan bankacı, "20-25 yıllık vadenin cazip olabilmesi için kredinin yıllık bileşiğinin yüzde 8 ve altında olması ve kredinin aylık faizi yüzde 0.50-0.60 seviyelerine gerilemesi durumunda uzun vade cazip olabilir."
|