b>Doğubeyazıt depremi için resmi itiraf: Yayla mevsimi olmasa can kaybı çok daha ağır olacaktı
Doğubeyazıt'ta 18 kişinin ölümüne yol açan depremin maddi boyutu da Türkiye'nin depreme karşı savunmasızlığını ortaya koyuyor. Deprem literatürüne 'orta şiddette' diye geçen 5.0'lık deprem bin binada hasara yol açtı.
Doğubeyazıt Kaymakamı Nurullah Çakır, Yığınçal, Sağlıksuyu, Karabulak, Kutlubulak, Günyolu, Subeşiği, Kucak, Bardaklı ve Bozkurt köylerinde hasar gören bin evden 300'nün oturulamaz durumda olduğunu bildirdi.
Yığıncalı taşınacak
Depremde en büyük zararı gören Yığınçal Köyü'nün de yerinin değiştirileceğini açıklayan Çakır, Afet İşleri'nin konutları inşa edeceğini bildirdi. Çakır, şunları söyledi:
"Yayla mevsimi olmasaydı, 2 Temmuz depreminde çok can kaybı verirdik. Şimdiye kadar 400 çadır dağıttık. Kızılay'ın Erzurum'dan gönderdiği 1300 çadırı ise dokuz köye dağıtacağız. Doğrudan Gelir Desteği adı altında depremzedelere toplam 23 milyar liralık nakit para yardımı yapılacak.
Deprem bölgesine Migros gıda ve giyim yardımı gönderdi. Büyük ve küçükbaş hayvanlar için ahşap ahır yapıp teslim edeceğiz. Büyük yardımda bulunan Doğubeyazıt'taki 1'inci Mekanize Tugay ile Jandarma Komutanlığı'na teşekkür ediyorum."
Depremin yerle bir ettiği Yığınçal Köyü'nde kurulan Kızılay'ın seyyar aşevinde, günde 400 kişiye sıcak yemek çıkarılıyor. Eşyasının büyük bölümü enkaz altında kalan depremzedeler, yemek dağıtımında tencere, tabak, çatal, kaşık sıkıntısı çekiyor. Çaresiz kalan depremzedeler, sulu yemekleri bile ekmek arasında alıyor. Kimi de ikiye böldükleri pet şişelere yemek koyuyor.
Yiyecekleri var tabak yok
Depremzedeler, "Kızılay, tabak, çatal getirmeyi unutmuş. Tencere ve tabak getirmemizi istiyorlar ama her şeyimiz enkaz altında" diye şikâyet ederken, Kızılay yetkilileri "Biz yemek çıkarmakla yükümlüyüz. Her depremzeye aileleriyle birlikte yemekleri için iki çeşit yemek çıkarıyoruz. Tencere, tabak getirmeleri gerekir" dedi.
|