Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1. Levent'te Belediye İşyerlerine Ruhsat Vermiyor

Konut alanı 1. Levent'te iki katlı binaların ofis, restoran ve banka şubesi olarak kullanılması nedeniyle Beşiktaş Belediyesi yazılı afişlerle bölgeden gayrimenkul alacak veya kiralayacak olanları uyardı.

Referans Gazetesi/Selma ŞENOL



onut alanı 1. Levent'te iki katlı binaların ofis, restoran ve banka şubesi olarak kullanılması nedeniyle Beşiktaş Belediyesi yazılı afişlerle bölgeden gayrimenkul alacak veya kiralayacak olanları uyardı. Belediye Başkanı İsmail Ünal, banka şubelerini dahi yasal yollardan tasfiye ettiklerini belirterek "Biz kimseye işyeri ruhsatı vermiyoruz, ruhsatsız çalışanı da tespit ediyoruz" dedi.

Az katlı bina yapılaşmasıyla ünlü İstanbul'un 1. Levent semtinde bu günlerde konutunu kiralayacak veya satacak olan mülk sahipleri kararsızlık yaşıyor.

Beşiktaş Belediyesi'nin Levent Caddesi'nin birçok noktasına astığı "Burası konut alanıdır, gayrimenkul satacak ve kiralayacak olanlar belediyemize başvursun" ilanları, şirketlerin prestij ofisleri için öncelikli tercihi olan bölgede belirsizlik yarattı.

Emlakçılar, ilanların ofis taleplerini durdurmadığını ama mülk sahiplerinde tedirginlik yarattığını söyledi.

Levent'te faaliyet gösteren Century 21 Academy Ofisi yetkilisi Mutlu Demirdelen, villa alıp şirket merkezi yapmak isteyen pek çok ticaret erbabına ve mülkünü değerlendirmede kafası karışan maliklere de yardımcı olamadıklarını söyledi.

Turyap 1. Levent Şubesi'nden Yasemin Turan da taleplerin yüzde 80'inin işyeri amaçlı olduğunu belirterek "Sonuçta bir yolunu bulan ofisini yine kiralıyor ama ortada kaotik bir durum var" dedi.

Kısa bir süre önce Karanfilyolu'nun girişinde faaliyet gösteren 3 banka şubesinin de 1. Levent'ten ayrılması dikkat çekti.

Yasal işlem yapıyoruz
Bölgeyi konuta çevirmede kararlı olan Beşiktaş Belediyesi ise hem yeni işyerlerine ruhsat vermeyerek hem de mevcut olanlarda imara aykırı durumu tespit ederek, işyerlerine karşı yasal işleme başvuruyor.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, çarşı bölgesindekiler hariç, iç taraflardaki kısımlarda kimseye işyeri ruhsatı vermediklerini ve vermeyeceklerini söyledi. Ünal, "Burası bir prestij alanıdır. Orası bir yaşam şeklidir, insanların komşuluk ilişkileri vardır. Biz mücadele ediyoruz ama insanlar bir gecede taşınarak buraları ofise dönüştürebiliyorlar" dedi. Bu bölgelerde kesinlikle restoran, banka, ofis istemediklerini anlatan Ünal, tespit çalışmalarının sürdüğünü ve bazılarına karşı yasal işlem yapıldığını belirtti. Bazı banka şubelerinin de bu kapsamda tahliye edildiğini kaydeden Ünal şunları söyledi: "Levent'ten gayrimenkul alacak olan da satacak olan da bize gelsin. İmar durumunu söyleyelim, başları ağrımasın. Bu, bir emlak danışmanlığı hizmeti değil ama gayrimenkul imara aykırı ise öğrenilmesinde fayda var. Çünkü 1960'lardan beri gelen her binada aksaklıklar var. Biz zabıtları tutup yıkımı da yapıyoruz."

Yolunu bulan kiralıyor
Emlakçılar bölgenin yeniden konuta dönmesinin imkânsız olduğunu savunuyor.

Projeyi doğru bulmayan Turyap yetkilisi Yasemin Turan, bölgedeki emlak değerlerinin işyerlerinden dolayı arttığını kaydetti. Son 4 yıldır konut arayanların sayısının onda biri geçmediğini anlatan Turan, "İnsanlar kira getirisini düşünerek yatırım amaçlı alım yapıyor. Bankalar, şirket merkezleri, yabancı şirketlerin irtibat büroları burada prestij ofis açıyor. Plazadan müstakil binaya geçmek isteyen buraya geliyor. Duyurulara rağmen yolunu bulan ofisini kiralıyor" dedi. Turan, bu nedenle bölgenin işyerine döndüğünü ve konut olarak kalanların da işyerine dönmek zorunda kalacağını söyledi.

1. Levent'te ev oranının yüzde 50'nin de altında olduğunu belirten Century 21'den Mutlu Demirdelen de 15 yıldır işyerine dönen bölgenin konutlaştırılmasının inandırıcı olmadığını savundu.

Milyon dolar harcayarak 2 katlı ev alan şirketlerin kısa dönemde konuta dönmesinin mümkün olmadığını anlatan Demirdelen, "Şehrin merkezinde, prestijli bir noktada. Güvenlikli, sakin bir yer. Balmumcu ve Maslak'taki gökdelenlerle bağı olan ve onlarla iş yapanlar için ofis açabilecekleri yakın bir bölge. Dolayısıyla işyeri talebini durduramazsınız. Çözümü de bu olmamalı. İmara aykırı ise Tarlabaşı'ndaki gibi belediye mülk sahipleriyle anlaşsın, istimlak etsin. Yeniden inşa edilsin. Ama bu şekilde belediye de bir şey kazanamaz, iş yapan da mağdur olur. Bölgede emlak değerleri Kanyon ve Metrocity ile karşılaştırdığınızda ucuz kalıyor. Orta zenginlikteki biri gelip şu anda burada arsa toplasa, imarını da alsa 10 kat para kazanır" diye konuştu.

Levent'te fiyatlar 2 aydır düşüşte
Beşiktaş’ta satılık konutların metrekare fiyatı haziranda yüzde 1,3 oranında artarak 3876 YTL’ye çıktı. Kiralık konutların metrekaresi ise yüzde 5,5 düşüşle 17 YTL’ye indi. Buna karşılık Levent'te fiyatlar son 2 ayda geriledi. Referans Emlak Endeksi'ne göre satılık konutların metrekare fiyatı martta 4259 YTL, nisanda 4463 YTL, mayısta 4268 YTL ve haziranda ise 3502 YTL oldu. Nisandan beri fiyatlardaki düşüş yüzde 21,5 seviyesinde gerçekleşti. Yine kiralık konutlarda da metrekare fiyatı martta 21 YTL, nisanda 22 YTL, mayısta 20 YTL ve haziranda ise 19 YTL olarak belirlendi. Kiralık konutlarda iki aylık düşüş yüzde 13,6 olarak gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-leventte-belediye-isyerlerine-ruhsat-vermiyor_55301.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!