arihi Bakırcılar Çarşısı’nı onararak yeniden Gaziantep’e kazandıran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirilecek yeni uygulamalar için çalışmaları hızlandırdı. Gaziantep’teki tarihi ve kültürel mirasın korunması çalışmalarının bundan sonraki aşamasında Şehitkâmil ve Şahinbey Belediyeleri’yle de güçlü bir işbirliği yapılacak.
ÇEKÜL Vakfı’nın, kentte gerçekleştirilen koruma ve yaşatma çalışmalarına verdiği aralıksız destek somut sonuçlara yöneliyor. Bu doğrultuda, yeni “yol haritası”nı belirlemek ve kentte incelemelerde bulunmak amacıyla Gaziantep’e giden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindekiler, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Şehitkâmil Belediye Başkanı Metin Özkarslı ve Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı, ÇEKÜL Vakfı Gaziantep Temsilcisi Zafer Okuducu ile bir araya geldiler.
Dülük ve Nizip gibi, kent dışında tampon bölgeler yaratmak gerektiği önerisinde bulunan taraflar, kent meydanlarının önemine değinerek, bu alanların bir an önce düzenlenip genişletilmesi kararı aldılar. Taraflar, çarşı içinde bulunan han, hamam gibi tarihi yapılara sahip olan kişilerin bir araya getirilerek, hem çalışmaların gidişatı hem de onarım yapmalarını kolaylaştıracak çeşitli fon ve kanunlar hakkında bilgilendirilmesi gerektiği görüşünde birleştiler. Böylece Gaziantep halkının, yapılacak çalışmalara sahip çıkması sağlanmış olacak.
Onarım ve düzenleme çalışmalarının en önemli bölümünü tarihi Gaziantep Kalesi’nin oluşturduğuna dikkat çeken taraflar, kalenin senaryosu gerçekçi bir şekilde yapılması, kimin ne yapacağının net olarak belirlenmesi gerektiğini kaydettiler. Bu noktadan hareketle, Tarihi kale ve çevresinde ilk olarak toprak boşaltma işlemleri bitirilecek. Daha sonra da sağlıklı bir rölöve çalışması yapılacak. Bu konularda Gaziantep Valiliği, desteğini sürekliliğe kavuşturarak önlemleri almış bulunuyor.
Gaziantep için en önemli projelerden bir diğeri ise, mozaik müzesi. Kentin dışında bulunan 45 dönümlük arazi üzerine mozaik ve arkeoloji müzesi kurulması planlanıyor. Söz konusu müze kurulduğu takdirde, kent merkezine ulaşım raylı sistemle sağlanacak. Raylı sistem
kullanılarak şimdiki müzenin bulunduğu noktaya gelinecek, buradan da yaya olarak kale ve çevresi gezilecek.
Kent için “Emeğin Berekete Dönüştüğü Kent Gaziantep” sloganını benimseyen taraflarda, Şehitkâmil ve Şahinbey Belediyeleri’nin yoğun desteğinin, çalışmaları hızlandıracağı inancı gittikçe yaygınlaşıyor.
|