b>Zümrüt Y. Radau’nun “Tulipa” adlı kişisel sergisi 22 Şubat / 20 Mart 2005 tarihinde Akatlar Kültür Merkezi’nde yer alan Artdepo Sanat Galerisi’nde görülebilir.
Sergi, sanatçının 5 yıldır üzerinde yoğunlaştığı ‘lale’ formunu temel alan işlerin devamı niteliğinde ve 2004 yılının son 6 ayına tarihleniyor. Sergide ayrıca sanatçının sadece A.B.D., Florida’daki Caeserea Gallery’de sergilenmiş olan büyük boyutlu bir eseri de yer alıyor.
Sanatçının 2000 yılındaki kişisel sergisinde renk zenginliği ve geleneksel kültürümüzden aktarımlarıyla ortaya çıkan “Zümrüt’ün Lale Devri” laleleri, daha sonra 2001 yılında Atatürk Kültür Merkezi’ndeki sergisinde kendisini daha bağımsız olarak ifade etme kıpırtılarını ortaya koymuş ancak kültürel alıntı kimliğinden uzaklaşmamıştı. Son dönem lalelere baktığımızda; Radau resminin özgün dilini oluşturan ve tarihin farklı zaman kesitlerine gönderme yapan çok katmanlılığın ürünü siyah höyüklerle yine birlikteyiz ancak bu kez yepyeni lalelerle karşılaşıyoruz. Sanatçı bu defa lalelerini Selçuklu ve Osmanlı Sanatı’ndan alıntılayarak oluşturma çabasında değil. ‘Lale’ bu kez kelimenin ilk anlamıyla yani bir çiçek olarak ele alınıyor. Karşımızda oldukça yalın, bir o kadar da sahici bir lale var. Sanatçının elinden çıkan son laleler adeta bir kült forma dönüşmüş.Yalnız, mağrur ve kişilikli...
“Tulipa” adlı sergide bir de sanatçının kendi resimlerinden alıntı yaptığı resim serileri yer alıyor. Her biri daha önceki ‘Lale Devri’ resimlerinden birine gönderme yapan dörtlü, altılı, sekizli resim gruplarından oluşan bu işleri sanatçı; “Homage To Tulip Period” yani “Lale Dönemine Saygı” olarak adlandırıyor. Bilindiği gibi alıntı; bir sanat yapıtının, başka bir sanatçının dünyasına sızarak yeniden yaratılması anlamını taşır. Andy Warhol’un ‘Mona Lisa’ları, Da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sından daha az sanatsal değere sahip değildir…
Yoğunlukla alıntı yaparak işler üreten bir sanatçı olarak tanınan Zümrüt Y. Radau, bu kere kendi resminden alıntı yaparak sanatsal aktarımlarını kişiselleştiriyor.
Galeri Pazar dahil her gün 11:00-19:00 saatleri arasında açıktır.
Artdepo Sanat Galerisi
Adres: Zeytinoğlu Cad. Akatlar Kültür Merkezi No:8 Akatlar/İstanbul
Tel: 0212- 3519713-16
Fax: 0212-3519717
|