"Cephe Tasarımı: Geleceğin Cepheleri - Cephelerin Geleceği" semineri kapsamında, mimar ve mühendislere, günümüz cephe tasarımı/yapımı ile geleceğin cephe sistemlerine ilişkin teorik/uygulamalı bilgi verilmesi ve geleceğin cepheleri üzerine yaratıcı fikirlerin üretilebileceği bir ortam yaratılması hedeflendi.
15 Şubat Cuma günü İTÜ Taşkışla Binası'nda düzenlenecek "Yenilikçi Cepheler - Innovative Facades" isimli konferansta ise, Stephen Ledbetter, Mick Eekhout, Ulrich Knaack ve cephe sistemleri konusunda uzman konuşmacılar, günümüz ve geleceğin teknolojisi ile cephe sistem tasarımlarının somutlaştırılmasını masaya yatıracaklar.
Konferans Konuşmacıları:
Dr. Stephen Ledbetter Stephen Ledbetter, Bath Üniversitesi (İngiltere), 'Centre for Window and Cladding Technology' (CWCT) kurucu yöneticisidir. CWCT, Bath Üniversitesi ve 250 adet sanayi katılımcısı tarafından ortaklaşa yürütülen bir araştırma ve eğitim organizasyonudur. Stephen Ledbetter, cephe mühendisliği alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde görev aldı. Bu alanda bir çok yayını bulunmaktadır. Cephe mühendisliği konusundaki ilk yüksek lisans programını başlattı ve Bath Üniversitesi'ndeki bu başarılı programda ders vermeye devam etmektedir. Ledbetter, Yetkin Mühendis ve Cephe Mühendisliği Derneği'nin bir üyesidir.
Prof. Dr. Mick Eekhout Delft Teknik Üniversitesi'nde 1992 yılından itibaren Profesör ünvanı ile görev yapmaktadır. Çalışma alanları, tasarımda yenilikçi süreçler (örneğin, bilgi ve iletişim teknolojileri ile tasarım-blob), yapı elemanları ve bileşenleri, malzeme araştırma ve geliştirme, prefabrikasyon, tasarım-süreç yönetimi ile üretim arasındaki ilişkilerdir. Araştırmaları büyük oranda uygulamaya yöneliktir. Örneğin, 3 boyutlu sandviç panellerin uygun üretim teknikleri konusunda kompozit endüstrisi ile birlikte çalıştı. Cam ve yapım sistemlerinin olanaklarını uzun yıllar boyunca araştırdı. Tel Aviv'deki Yitzak Rabin Merkezi'nin cam takviyeli polyesterden (CTP) konsol kabuk çatısını tasarladı. Octatube Space Structure bv'nin kurucu yöneticisidir. Firma, 3-boyutlu mimari yapılar geliştirmektedir. Beurs van Berlhage'deki cam konser salonunun ve Londra'daki Stansted Havaalanı cephe sisemi proje müelliflerinden biridir. 2003 yılında, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne (KNAW) kabul edilen ilk tasarımcıdır. Tüm çalışmalarına istinaden verilen "Staalprijs and the Pioneer's Award 2002" dahil olmak üzere birçok ödülü bulunmaktadır.
Boran Ekinci 1963 yılında Diyarbakır’da doğan M.Boran Ekinci,1987’de ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.1989’da Hakan Dalokay ile birlikte İstanbul’da Dalokay – Ekinci Mimarlık Ltd. Şti.’ni kurdu. 1991’de İstanbul’dan ayrılıp Ankara’da Boran Ekinci Mimarlık Bürosunu kurdu.1994’te Büroyu Boran Ekinci Mimarlık Ltd. Şti.’ne dönüştürdü.1996’da Şirketi İstanbul’a taşıdı ve halen burada devam etmektedir. Mimari tasarım proje yarışmalarında çok sayıda dereceleri vardır. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yeni Birlik Binası Proje Yarışması - 1. Mansiyon; ODTÜ Ar-Ge Binası Yarışması - 1. Ödül; THBB 2004 Onur Ödülü - ODTÜ Ar-Ge Binası; IX. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2004 Yapı Dalı -Yaşam Çevresi Başarı Ödülü - Fethiye Marina; Mies Van der Rohe Ödülü Adaylığı Yapı Dalı -Yaşam Çevresi Başarı Ödülü - Fethiye Marina; X. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2006 Yapı Dalı Başarı Ödülü - Mecidiyeköy Konut Bloğu; Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Yarışma Projesi – Satınalma; THBB 2008 Mimarlık Ödülleri ODTÜ Hazırlık Okulları Ek Binası - Eşdeğer ödül; İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması - Hakan Dalokay ile (2010) - 8. Mansiyon; XIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2012 Proje Dalı Ödülü - Kızılağaç Evleri.
Enis Öncüoğlu ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden 1989 yılında mimar olarak mezun oldu. 1989 yılında şirket müdür yardımcısı olarak başladığı Öncüoğlu Mimarlık'da, kurucu Hasan Öncüoğlu'nun 1996 yılındaki vefatıyla genel müdür oldu. 1998'den beri ortakları Önder Kaya ve Cem Altınöz ile mimari çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası çalışmanın bir gereksinimi olarak ACP ismi altında 2008’de Moskova'da “ACP Rusya”, 2008’de “ACP Kazakistan” ve 2012’de New York’da “ACP+Jenkins” olmak üzere yurtdışı ofislerini kurdu. Ayrıca İstanbul’da 2007 yılından itibaren yurtiçi proje ve işveren koordinasyon ofisi de faaliyettedir. Türkiye, Rusya, Kazakistan, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da birçok proje gerçekleştirdi. Ulusal mimarlık yarışmalarında 8 ödül kazandı, ayrıca projeleri Cityscape, CRE gibi birçok uluslararası ödüle layık görüldü. TMMOB Mimarlar Odası üyeliği, TSMD (Türk Serbest Mimarlar Derneği) ve OMIM (ODTU Mimarlık Fakültesi Mezunları Birliği) Yönetim Kurulu Üyelikleri, AMPD (Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği), TMMMB (Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği) ve ICSC (International Council of Shopping Centers) üyelikleri bulunmaktadır.
Cem Altınöz 1967 yılında Almanya'da doğdu. ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden, 1989 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 1993 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1989-1998 yılları arasında, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Döner Sermaye Projesi, PORTAŞ AŞ, Boran Ekinci Mimarlık ve YEG Mimarlık bünyesinde pek çok projede görev aldı. 1998 yılı itibarı ile Öncüoğlu Mimarlık Şehircilik firmasına katıldı. Enis Öncüoğlu ve Önder Kaya ile birlikte yurtiçi ve dışında birlikte ortak proje müellifi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Proje tasarımı, inşaat yönetimi, şantiye kontrollüğü ve proje koordinasyonu üzerine uzmanlaştı. Projeleri birçok uluslararası ödüle layık görüldü. Cepa Alışveriş Merkezi Cityscape 2009'da En İyi Ticari Proje ödülüne; Eczacıbaşı Ar-ge Merkezi Cityscape 2009'da “Highly Commended” ödülüne layık görüldü. Moskova'daki Metropolis Ofis ve Alışveriş Merkezi projesi 2009'da “En İyi Karma Kullanımlı Proje”, Ritz Carlton Moskova Oteli 2007'de “En İyi Otel”, Regions June ve Udelny Park Ramstore 2006 ve 2007'de “En İyi Alışveriş Merkezi” CRE ödüllerini kazandı.
Prof. Dr. Ulrich KNAACK Aachen RWTH'de mimarlık eğitimini tamamladı ve devamında "camların yapısal kullanımı" alanında Doktora derecesini aldı. Düsseldorf'da mimar ve planlamacı olarak çalıştığı dönemde ulusal ve uluslarası yarışmalarda başarılar elde etti. Cephe Araştırma Grubu'nu da kurduğu TU Delft'te yapısal tasarım alanında Profesör olarak görev yapmaktadır. Eşzamanlı olarak 2011 yılından beri Dekanlık görevini de yürüttüğü Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur at the Hochschule OWL'de tasarım ve yapım alanlarında Profesör olarak çalışmaktadır. Çok sayıda kitabı, makalesi ve bildirisi bulunmaktadır.
|