çılışından bu yana önemli sergiler ve panellerle sanat dünyasına giriş yapan Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi, 2007–2008 yılı faaliyetlerine Arkeoloji Konferansı ile başlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY başta olmak üzere, alanında uzman birçok akademisyen, yayıncı ve koleksiyonerin konuşmacı olarak katılacağı oturumlarda; “Koleksiyonerlik”, “Kültürel Varlıkların Talanı” ve “Devlet Politikaları” başlıkları altında arkeoloji biliminin sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak. Kültürel varlıklar açısından yeryüzünün en verimli toprakları üzerinde yer alan ülkemiz, aynı zamanda tarihi eserler üzerinde en fazla tahribatın yapıldığı ülkelerden biri konumundadır. Yapılacak konferanslarda bu sorunlara karşı alınması gereken önlemler ve arkeolojinin gelişmesinin önünü kesen unsurlar gündeme getirilecek.
3 Kasım 2007, Cumartesi günü, Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Kampusü, Haliç Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak olan konferans; tüm arkeoloji meraklılarına, öğrencilere, akademisyenlere, sanatseverlere açık.
Kadir Has Üniversitesi-Rezan Has Müzesi
“Anadolu’da Pişen Toprak” ve “Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü” adlı iki sergi ile geçtiğimiz sezon resmi açılışı yapılan Rezan Has Müzesi; 11. yüzyıla tarihlenen bir Bizans Sarnıcı ile 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı Hamamı’nın kalıntıları üzerine kurulu olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Müze mekânının üzerinde, 1800’lerde inşa edilmiş olan eski Cibali Tütün Fabrikası bugün 2003 yılında Avrupa Nostra restorasyon ödülü almış olan Kadir Has Üniversitesi-Kadir Has Kampüsü olarak hizmet veriyor. Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi, açılışının ardından düzenlenen çeşitli sergilerin yanı sıra, 4–5 Haziran 2007 tarihinde “Müze Mimarlığı” ve “Kültürel Mirasın Korunması” başlıklı panellere de ev sahipliği yaptı. Müze tüm sanatseverlerin ziyaretine açık.
Konferans Programı
10.30: “Arkeoloji ve Koleksiyonerlik”
Konuşmacılar:
Haluk Perk - Koleksiyoner- Koleksiyonerler Birliği Başkanı
Dr. Şeniz Atik - İstanbul Arkeoloji Müzesi, Arkeolog
Nezih Başgelen - Arkeoloji ve Sanat Yayınları Genel Müdürü/ Arkeolog
Prof.Dr. Ahmet Tırpan - Selçuk Üniversitesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı
12.30-13.30: Öğle Arası
13.30 : “Arkeoloji ve Kültürel Varlıkların Talanı”
Konuşmacılar:
Cahit Gök - Mali Suçlarla Mücadele Birimi Şube Müdürü
Orhan Düzgün - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü
Yard. Doç. Gül Pulhan - Koç Üniversitesi, uzmanlık alanları Eski Yakın Doğu ve Anadolu Arkeolojisi, Kültürel Miras Yönetimi ve Korunması, Arkeoloji Tarihi, Müzecilik
Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu - İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı
Kahve Molası
16.30: “Arkeoloji ve Devlet Politikaları”
Konuşmacılar:
Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm Bakanı
Prof.Dr. Mehmet Özdoğan - İstanbul Üniversitesi, Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Ali Dinçol - Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı
|