Hollanda Mimarlık Enstitüsü (Netherlands Architecture Institute-NAI) ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğinde düzenlenen Gezici Çalıştaylar (Debates on Tour) programı, 15-18 Ekim 2012 tarihlerinde Ankara, Bursa ve İstanbul’u mercek altına alacak.
Kentsel dönüşüm olgusunun Türkiye ve Hollanda üzerinden örneklendirildiği bir tartışma platformu yaratılmasını amaçlayan etkinlik kapsamında; her iki ülkede konu üzerine çalışmalar yapmış uzmanların bir araya getirileceği bildiriliyor.
Hollanda ve Türkiye’de karşılaşılankentsel dönüşüm paradigmaları ile bu paradigmaların kentsel mekana etkilerini inceleyecek olan çalıştay, kentsel planlama pratiğinin Türkiye’deki dönüşüm sorununu çözmede nasıl bir katkı sağlanabileceğini tartışacak.
Hollanda örneği; kentsel planlamanın, tasarım ve yönetişim stratejileriyle buluşturularak, kentsel dönüşüm politikasının oluşturulması konusunda önemli dersler barındırıyor. Ankara’da kentsel dönüşüm ve toplu konut üretiminin ekonomik ve yasal çerçevesinin tartışılması ile başlayacak gezici çalıştaylar projesi; Bursa’da katılımcılık, mahalle komiteleri ve kentsel mekan konusunu ele alacak.
İstanbul ayağında ise, dönüşüm kavramının Türkiye’nin farklı bölgelerindeki etkileri ve sebep olduğu değişimler, 18 Ekim Perşembe günü YEM'de gerçekleşecek Konut Konferansı'nın kapanış oturumunda masaya yatırılacak. Ankara ve Bursa’daki gezici çalıştayların Türkiye ve Hollanda üzerinden örneklendirildiği tartışmalar, Kentsel Dönüşüm Yasası paralelinde irdelenecek.
Çalıştay Programı:
15 Ekim Pazartesi, saat: 18.00 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara
16 Ekim Salı, saat: 18.00 Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa
18 Ekim Perşembe, saat: 15.00 Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), İstanbul
NAI Geçici Çalıştaylar kapsamında gerçekleşecek Konut Konferansı dışında Ankara ve Bursa'daki etkinliklerde simültane tercüme olmayacağı bildiriliyor.
Gezici Çalıştaylar'a kaydolmak için aşağıdaki linklere tıklayınız: NAI Ankara NAI Bursa NAI İstanbul
Konuşmacılar:
Çağatay Keskinok
Doç. Dr. Çağatay Keskinok, yüksek lisans ve doktora eğitimini, mezunu olduğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde tamamlamıştır. Kentsel siyaset, kentleşme ve mekansal düzenleme politikaları, fiziksel planlama, tasarım politikaları gibi konularda araştırmalar yürüten Keskinok, Kentsel dönüşüm ve planlama ile ilgili çok sayıda yayın kaleme alan Doç. Dr. Çağatay Keskinok, ODTÜ'de planlama atölyesinin yanı sıra kentsel politikalar, planlamanın yasal ve yönetsel boyutu, kentsel mekan ve politika alanlarında dersler vermektedir.
Endry van Velzen
Konut bölgelerinin dönüşümü konusunda tasarım - planlama kesitinde çalışan De Nijl Mimarlık’ın ortağıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip olan mahallerinin yeniden yapılandırılması ile ilgili pek çok araştırma projesi yürüten Van Velzen'in projeleri, çok sayıda dergide yayımlanmıştır.
Bart Vink
Kent plancısı ve coğrafyacıBart Vink,Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı’nda görevlidir. Ulusal Mekansal Strateji direktör yardımcısı ve Randstad 2040 Yapısal Vizyon program direktörü olan Vink, şu anda Güneybatı Amsterdam Metropol Alanı ve Schiphol Havalimanı bölgesine yönelik yapısal bir vizyon geliştirme çalışmasında yer almaktadır. Aynı zamanda Utrecht Politeknik Üniversitesi, Trafik Yönetimi (NOVI) Bölümü’nde de dersler veren Vink, Hollanda Parlamentosu 2010 ve 2012 ulusal seçimlerinde aday olmuştur.
NAI Gezici Çalıştaylar Hakkında Hollanda Mimarlık Enstitüsü - NAI, dünyanın en büyük mimarlık merkezlerinden birisidir. Sergiler, çalıştaylar, konferanslar düzenleyen NAI aynı zamanda çeşitli araştırma ve eğitim programlarını da deteklemektedir. Büyük bir arşive ve kütüphaneye sahip olan NAI, çeşitli ülkelerde, mimarlığın gündemindeki sıcak konularla ilgili, Hollandalı konuşmacılar ve yerel meslektaşların katılımıyla gezici çalıştaylar düzenlemektedir. NAI Gezici Çalıştaylar; mimarlık, kentsel tasarım ve planlama konularındaki bilgi birikiminin küresel ölçekte dolaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Sonraki sayfada: NAI Gezici Çalıştaylar / Ankara, Bursa ve İstanbul: "Toplu Konutu Bağlamiyla İlişkilendirmek - Türkiye’de Kentsel Dönüşüm" TOPLU KONUTU BAĞLAMIYLA İLİŞKİLENDİRMEK: TÜRKİYE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM
NAI Gezici Çalıştaylar | Ankara, Bursa, İstanbul
Kentsel tasarım ve planlama kültürünün yerleşik olmadığı bir ülkede mahallelerin dönüşümü nasıl ele alınmalıdır? Kitlelere hızlı ve kaliteli konut nasıl üretilebilir? Ulusal politikalar yerel ölçekte nasıl uygulanabilir?Hollanda kentsel dönüşüm deney(im)leri Türkiye’deki sorunlarla / konularla nasıl ilişkilenmektedir?
Bursa kent silueti
Hızlı Büyüme Türkiye hızla değişen bir ülkedir. Gecekondu bölgeleri temizlenerek, yerine hızla toplu konut inşa edilmektedir. Deprem tehdidine karşı çıkarılan kanun, kentlerin büyük bölümü üzerinde kentsel dönüşümü uygulanabilir hale getirmektedir. Ekonomik büyümenin temelindeki inşaat sektörü kendisine parlak bir gelecek görmekte ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) buna öncülük etmektedir. Kentsel dönüşüm kavramı, asıl karşılığından çok daha farklı bir anlamı ifade etmektedir.
Karşı Görüş Büyüyor Tarihi ve kültürel önemi büyük olan mahallelerin yıkımı ve burada yaşayan insanların taşınmaya zorlanmasına karşı protesto gösterileri gerçekleştiriliyor; yatakhane kentler yaratılması eleştiriliyor. Yeni inşa edilen bazı konut bölgeleri kullanılmama/boş kalma riski ile karşı karşıya...
Tasarım ve Planlama Kültürü Eksikliği Toplu konut üretimi ve kentsel dönüşüm pratiği toplumun ihtiyaçlarına nasıl daha iyi karşılık verebilir? Hollanda’nın aksine Türkiye’de, yerleşik kentsel tasarım ve planlama kültürünün eksikliği görülmektedir. Bu bağlamda, kentsel tasarım ve planlama pratiği hızlı üretim ve ekonomik büyümeye karşılık yereli önemsemeyen bir sektörde nasıl yer almalıdır? Hollanda deney(im)leri bu konuya nasıl dokunabilir?
Kuzey Ankara
|