b>'Lifli Oda: Strüktürel Mantığı Araştırmak' sergisi kapsamında düzenlenen Galeri Sohbetleri'nin ikincisi, Alexis Şanal ve Murat Şanal'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Konuşmacılar, 'Yaratıcı Süreç: Belirleyiciler, Kısıtlamalar ve Tesadüf' başlığını taşıyan buluşmada, son beş yıldır İstanbul'un güncel bağlamı ve süreç tabanlı bir mimarlık pratiği arasında geliştirdikleri diyaloğu izleyicilerle paylaşmayı hedefliyor.
Tartışma, karar verme ağının karmaşıklığını öne çıkarıyor ve sürece yönelik bir soru çevresinde şekilleniyor: Tasarım yaratıcı bir öngörü müdür, yoksa yaratıcı bir sorun çözme süreci mi? Lifli Oda projesindeki karar verme ağının inceleneceği tartışmanın yönelimi, yaratıcı tasarım sürecinde öncelikli parametrelerin ötesinde var olan diğer kritik boyutlar üzerine bir diyaloğu eyleme geçirmek: İnsanlar, kurumlar ve iletişim.
Şanal Mimarlık
Murat Şanal ve Alexis Şanal, 2002 yılında, teknolojinin, malzemenin ve sosyal ifadelerin birbiri içine geçtiği mekanlardaki benzersiz niteliklerin, insanların hayalgücünü tatmin eden ayrıcalıklı ve canlı çevreler meydana getirdiği fikrini araştıran Şanal Mimarlık ofisini kurdu.
Murat Şanal, TMMOB, AIA
UCLA, Mimarlık Yüksek Lisans Eğitimi, 1995
Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Lisans Eğitimi, 1993
Kariyerine, Colorado ve Los Angeles'daki mimari tasarım ofislerinde çalışarak başladı. Bu sürede, sürdürülebilir sistemler ve bölgesellik konularını inceledi. Moore Ruble Yudell tasarım ofisinde Sydney Pyrmont Konut Geliştirme ve UCSC Fizik Laboratuvarı Binası gibi uluslararası projelerde çalıştı. 2000 yılında İstanbul'a döndü. Halen, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde mimari tasarım stüdyosunu yürüten Şanal'ın mesleki çalışmaları, tasarımın mimari mükemmelliğe götüren bir güç olmasını sağlamak amacıyla, sağlam tasarım süreçleri geliştirmeye odaklıdır.
Alexis Şanal, AIA
MIT, Şehir Planlama Yüksek Lisans Eğitimi, 2002
SCIArc, Mimarlık Lisans Eğitimi, 1995
2002 yılında İstanbul'a taşınmadan önce Los Angeles'ta çeşitli mimarlık ofislerinde ve yaratıcı ofislerin projelerinde çalıştı. Akıllı sayısal çevrelerle fiziksel çevrelerin entegrasyonunu hedefleyen hesaplamalar ve onların gelecek için potansiyellerini araştıran projeler üzerine çalışıyor. MIT'de sayısal kentler üzerine araştırma çalışmalarına devam ediyor. 2007 yılında University of Queensland'da mimari tasarım stüdyosunda yürütücülük yapan Alexis Şanal'ın insanlar ve çevre tasarımı arasında öngördüğü düzenli ilişki, hem akademik hem mesleki arayışlarında kendini gösterir.
* Galeri sohbeti İngilizce gerçekleştirilecek.
|