br/>
İstanbul Tarihi Yarımada’da, Fatih Belediyesi sınırları içinde yer alan ve Bizans surlarına bitişik konumlanan Sulukule Mahallesi bir “kentsel dönüşüm” projesinin kapsamına alındı. 11. yüzyıldan beri Roman nüfusunu barındıran bu mahalle, bugün lüks konut inşaatlarının hedefi haline geldi. Büyük kentlerdeki sağlıksız mahalleleri sıhhileştirmeyi amaçlayan Nisan 2006 tarihli Türkiye Bakanlar Kurulu Kararı ile Sulukule Mahallesi’nin yıkımı için yeşil ışık yakılmış oldu. Böylece Ankara, Bursa, Edirne veya İzmir’deki birçok mahallenin sakinleri gibi evlerinden çıkartılma ve şehrin çeperindeki bölgelere yerleştirilme tehdidiyle karşı karşıya kalmış oldu.
Yerel sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, semtte yaşayanların evlerinden çıkartılmalarına karşı savaşmak üzere harekete geçildi. Yerel yönetimlerle müzakerelerin başlamış olmasına rağmen, İstanbul’daki diğer Roman mahallelerin yıkımına şahit olan mahalle sakinleri endişeliler. Sulukule sakinlerini temsil eden dernek üyeleri, asırlardır yaşadıkları bu semtte kalmayı ve harap haldeki evlerini iyileştirmek için katkıda bulunmayı istiyor. Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, diğer dernekler ve üniversiteler ile işbirliği içinde, konutların güçlendirilmesine, yerel ekonominin geliştirilmesine ve mevcut nüfusun korunmasına katkıda bulunacak bir dizi teklif geliştirdi.
Brüksel’de Avrupa Birliği Parlamentosu’nda düzenlenecek olan toplantı, Türkiye’de özellikle azınlıkların varlığını tehdit eden, kentsel dönüşüm sürecine bağlı olarak yaşanan yer değiştirmelere karşı nüfusların korunması meselesini tartışmaya açacak.
Amaç, bir yandan yerel yönetimlerle mahalle sakinleri arasındaki istişareyi kolaylaştırmak, diğer yandan Sulukule için harekete geçen İstanbul’daki sivil toplum temsilcileri ile diyalog kurulmasına destek sağlamak. İstanbul’un kentsel gelişimi bugün yerel yönetimler için ciddi bir sınav oluştururken, söz konusu kurumlar gerekli kentsel dönüşüm çalışmalarını, yerel yönetişim uygulamalarına yeni bir oluşum getirmek ve bu değişimin aktörleri olarak sivil toplum temsilcilerinin katılımını sağlamak için bir fırsat olarak kullanabilirler.
Program
08:30 Katılımcıların karşılanması
09:30 Joost Lagendijk, Avrupa Parlamentosu Üyesi
Açılış konuşması
09:45 Mustafa Demir, Fatih Belediye Başkanı
"Fatih Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi"
10:15 Korhan Gümüş, Mimar, İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı
"Sivil toplum ve İstanbul’un Kentsel Dönüşümü"
10:30 Luis Mezzano, Fener - Balat Rehabilitasyon Projesi Başkanı
"Fatih - Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon
10:45 Hacer Foggo, "Ulaşılabilir Yaşam Derneği" Başkanı
"Sulukule Mahallesi’nin Sosyal Kimliği"
11:00 Şükrü Pündük, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği
"Sulukule Roman Nüfusunun Talepleri"
11:15 Jean-François Pérouse, İstanbul Galatasaray Üniversitesi
"İstanbul’da konut: Sosyal Konut Sorunu"
11:30 Dr. Astrid Debold-Kritter, ICOMOS / UNESCO İstanbul 2006 Misyonu Yetkilisi
"İstanbul, Teodosius Suralrı Örneğinde Dünya Tarihi Mirası"
11:45 Cornelia Poczka, Berlin Senatosu
"Katlımı Stratejisi: 'Stadtforum' Berlin"
12:00 NN, AB komisyonu
"Kentler ve Sosyal Entegrasyon"
12:15 Tartışma
13:00 Son
Konferans süresince, İngilizce, Fransızca ve Türkçe çeviri yer alacaktır.
Ayrıntılı bilgi için: www.greens-efa.org/
|