b>PROJENİN YÜRÜTÜCÜSÜ
Mimarlar Odası Ankara Şubesi
PROJENİN ORTAKLARI
Aalto sergilerinin Türkiye’ye getirilebilmesi için, öncelikle Alvar Aalto Vakfı ile ortaklık
yönünde sözleşme imzalandı. Sergilere paralel olarak düzenlenecek olan etkinlik ve atölyeler için, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümleri’nin akademik düzeyde, projenin doğal ortağı olduğu düşüncesiyle kendilerine çağrı yapıldı. Finlandiya Büyükelçiliği ile iletişime geçilerek; tüm
etkinliklerde beraber hareket yönünde karar alındı. Mimarlık kültürü üzerine çalışmalar yapması gerekçesiyle Mimarlar Derneği 1927’nin proje ortakları arasında olması hedeflendi. Bunların
ötesinde Finlandiya Büyükelçiliği’nin önerileri ile proje için finansal ortak arayışları sürdürülmektedir.
UPM'nin notu : Projenin sponsorları Finlandiya'lı UPM, Nokia ve Huhtamaki olmuştur.
PROJENİN AMACI
Alvar Aalto’nun mimarlık tarihindeki yeri ve öneminin; kendi eserleri üzerinden mimarlık
öğrencileri ve mimarlar ile paylaşımını ve kavrayışı sağlamak, Aalto üzerinden Türkiye’deki
mimarlığa “Çağdaş ve Özgün” çerçevesinden bakabilmek, yerel ve evrensel tartışmalarını mimarlık gündemine taşıyabilmek hedeflenmiştir.
PROJENİN KAPSAMI
Projenin tanımlanan amaçlar doğrultusunda ilerleyebilmesi için; Aalto sergilerine paralel olarak
etkinlik ve atölyeler düzenlenmesi planlanmıştır. Program üç temel aksa oturtulmuştur; sergiler, atölyeler, panel-seminerler.
1. Sergiler: Alvar Aalto Vakfı ile imzalanan sözleşme doğrultusunda Finlandiya’dan iki sergi Türkiye’ye getirilecektir. Gezici sergilerden; “Alvar Aalto – Architecture to read” ve “ A Gentler Structure for Life” programda yeralmaktadır. Bu sergiler 1 Nisan-25 Haziran 2004 tarihleri arasında Türkiye’de olacaktır. Nisan ayı boyunca ve Mayıs ayının ikinci haftasına kadar sergilerin Ankara’da olması (7 Nisan-16 Mayıs 2004), ardından iki hafta İzmir ve iki hafta da İstanbul’da sergilerin açılması gündemdedir. Halen, Mimarlar Odası İstanbul ve İzmir Şubeleri ile görüşmeler devam etmektedir. İzmir Şube 24 Mayıs-12 Haziran 2004 tarihlerinde İzmir Fuarı Pakistan Pavyonunda açılmasını kabul etmiştir. İstanbul ayağı henüz netleşmemiştir.
2. Atölyeler: Aalto sergilerinin Türkiye’de olduğu zaman aralığında, Aalto özelinde ve “Çağdaş ve Özgün” konusunda düşünce geliştirmek üzere hem Finlandiya’dan hem de Türkiye’den yürütücülerin katıldığı, mimar ve mimarlık öğrencileri için farklı içeriklerde kurgulanmış 4 atölyenin açılması öngörülmüştür. Atölye yürütücüleri ve programları hazırlık çalışmaları sırasında netleşecektir. Ancak; ışık, konstrüksiyon, malzeme kullanımı(tuğla/cam v.s), yerellik, modernite, kütüphane gibi konu ve kavramların ele alınması öngörüler arasındadır.
3. Panel- Seminerler: Aalto haftası kapsamında; farklı konularda 7-8 adet seminer ve haftanın bitişinde de bir ya da iki panel düzenlenmesi planlanmıştır. Seminerlerden üçü Finlandiya’dan gelen katılımcılar tarafından verilecektir. Panelde ise; evrensel ve yerel kavramları üzerine yoğunlaşılacaktır.
Bu çerçevede ilerlemesi düşünülen çalışmalar için; bir ön çalışma grubu ve bir danışman grup oluşturulmuştur. Sergilerin gelmesinin ve haftanın başlamasının öncesinde, Aalto hakkındaki film gösterimleri, Fin filmleri gösterimleri, (Aki Kaurismaki’den...) Fin müziği dinletileri, Fin şiiri ve edebiyatı üzerine söyleşiler düzenlenmesi, ön-afişlerin tasarlanarak mimarlık ortamının uyandırılması planlanmıştır.
Bu sergiler ile başlayan düşün ortamının zenginleştirilmesi için; mimarlık ortamına değerli
açılımlar sağlayacağı inancıyla; modern mimarinin diğer ustalarının sergilerinin de Türkiye’ye
taşınabilmesi için arayışlar sürdürülecektir.
PROJENİN TAKVİMİ
Proje’nin hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir. Ön afişlerin ortamla paylaşımı Mart 2004’de gerçekleşecektir. Nisan ayı içerisinde, serginin açılmasının ardından ön etkinlikler başlayacaktır. Sergilerin Ankara’da açılışı Mimar Sinan Haftası kapsamında Nisan 2004 olarak belirlenmiştir. Mayıs ayının ikinci yarısında ise sergiler; İstanbul ve İzmir’de mimarlık ortamı ile buluşacaktır. Atölye ve panel-seminerlerin ise 9-16 Mayıs 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
25 Haziran’da sergiler Türkiye’den ayrılmış olacaktır; ancak atölyelerde elde edilen ürünlerin ve seminer sunuşlarının yayına dönüştürülerek yeniden ortama sunulması ve yaygınlaştırılması
planlanmaktadır.
PROJENİN ETAPLARI
Proje üç etapta ilerleyecektir;
I. Ön etkinlikler ve tanıtım: Projenin tanıtımı, katılımın sağlanması, Fin kültürü ve mimarlığı ile ilişkilenmeyi hedefleyen etkinlikleri içermektedir.
II. Alvar Aalto @ Turkey: Sergilerin açılmasını, atölye çalışmalarını, panel ve seminerleri kapsamaktadır.
III.Ürünlerin derlenmesi ve yayınlanması: Atölyelerden elde edilen ürünlerin,sunuşların, tartışmaların değerlendirilmesini ve yayına dönüştürülmesini kapsamaktadır.
PROJENİN ÜRÜNLERİ
Proje ön ürünü olarak; 2002-2003 yıllarında Perşembe Söyleşileri kapsamında “Çağdaş ve Özgün” çerçevesinde gerçekleştirilen söyleşilerin kitabının yayınlanmasının ortamı düşünmeye iteceği ve Türkiye’deki ürünleri değerlendirmeye başlayacakları öngörüsüyle hareket edilmektedir. Sonuçta elde edilenlerin tümü bir ürün/yayın aracılığıyla ortamla paylaşılacaktır.
Detaylar için:
Mimarlar Odası Ankara Şubesi
Tel: 0312-417 86 65
Fax: 0312-417 18 04
www.mimarlarodasiankara.org
www.alvaraalto.fi/museum
|