zmir'in Bergama ilçesi yakınlarındaki 1800 yıllık Allianoi Antik Kenti, önüne geçilmez ise Kasım 2005'te su tutulması planlanan Yortanlı Barajının suları altında kalacak. “Su İçin Kurulan Allianoi, Suya Gömülmesin” kampanyası kapsamında, bölgeye gezi düzenleyen Allianoi Girişimi Grubu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, geziye yaklaşık 300 “Allianoi dostu”nun katıldığını belirtti.
Cangı, “Allianoi, Anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından. Ülkemizde sağlam kalmış halen kullanılabilecek sıcak suyu ile en büyük sağlık merkezi. Aynı zamanda, şifalı sularını barındıran dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş ve en sağlam kalabilmiş sağlık yurtlarından biri” dedi.
Allianoi'nin yerinde korunması ve sergilenmesi için, söz konusu baraj projesinin değiştirilmesini ve ören yerinin göl alanı dışına çıkartılmasını talep ettiklerini belirten Cangı, şunları söyledi: “Bir kez daha yetkilileri, parayla değeri ölçülemeyecek (insanlığın ortak kültür mirası) ve ülkemizin eşi olmayan bir tarihi SİT alanının korunması için, bütün seçenekler değerlendirilmeye, mutlaka bir çözüm yolmaya çağırıyoruz.”
Gezide, şair- yazar, Bekir Yurdakul, Ahmet Günbaş, Fergun Özelli, Oğuz Tümbaş, Halim Yazıcı ve Mehmet Sadık Kırımlı şiirlerle Allianoi'yi anlattı, saz ve ses sanatçısı Yolcu Bilginç ise türkü söyledi. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Pergamon Derneği Başkanı ve Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın'ın da yer aldığı heyete, Dündar Ozar ve Hüseyin Havuz rehberlik etti, Allianoi'nin ve bölgenin tarihi hakkında bilgi verdi.
ALLIANOI'NİN TARİHSEL SERÜVENİ
Antik yazarlardan Aristides'in “Hieroi Logoi” isimli eserinde de anılan Allianoi, 1800 yaşında.
Allianoi'de Tunç Çağı'na ait ünlü “Yortan Kabı”nın, Çakmak Tepe'de çok sayıda çakmak taşı eseri, dolgu topraktan 2 taş baltanın bulunduğu, bu nedenle alanın tarih öncesi çağlarda bile önemli bir yerleşim birimi olduğu vurgulanıyor.
1998 yılından bu yana kazı çalışmaları yapılan Allianoi'de Helenistik Dönem'de buradaki sıcak sudan da yararlanıldığı ortaya çıkıyor.
Osmanlı Dönemi'nde de önem taşıyan Allianoi'nin adı, o yıllarda ”Paşa Ilıcası” olarak da anılıyor. 20. yüzyılın başında Bergama Kaymakamı Kemal Bey tarafından ılıcanın yeniden kullanıma açılması sağlanmış.
Uzmanlara göre kent, halen sıcaklığı 45-47 derece olan termal su ile aslında sağlık ve kültür turizmine hizmet edebilecek olanaklarıyla çok büyük bir ekonomiyi bölgeye kazandırabilecek zenginlikte.
|